Levanduľové keksíky patria medzi suché trvanlivé pečivo a pri dobrom uskladnení vydržia dlho. Mne tieto keksíky pripomínajú chuťou linecké pečivo dochutené levanduľou 😉 Keďže si ich môžeme pripraviť i zo sušenej levandule, je ich možné pripraviť kedykoľvek, nielen počas kvitnutia tohoto kvetu. Tieto keksíky sú obľúbené i Kate Middleton – vojvodkyne z Cambridge. Kľudne ich môžete darovať ako domáci výrobok home made a môžete si byť istí, že zachutia aj tým, ktorí nemajú levanduľu v láske.
Levanduľové keksíky
Suroviny:
230 g múka (môže byť špaldová, mix múk),
1 ČL kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker,
štipka soli,
150g maslo,
100 g práškový cukor (práškový trstinový cukor),
2 PL kvetov levandule,
1 celé vajce,
levanduľový, alebo práškový cukor na posypanie – nemusí byť.
Postup:
Zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, pridáme pomletú levanduľu s cukrom a štipkou soli. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo, celé vajce a dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do fólie a na niekoľko hodín do chladničky. Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a ľubovolnými formičkami vykrajujeme keksíky. Keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 8 až 10 min, do zlatista. Keksíky môžeme poprášiť levanduľovým, alebo práškovým (práškovým trstinovým) cukrom.