Šuhajdy sú tradičné a veľmi obľúbené nepečené dezerty v košíčkoch. Najviac ich majú radi deti. Dokonca i ja si zaspomínam na staré časy, keď ich ešte robievala naša stará mama. Šuhajdy nikdy nechýbali na Vianočnom, taktiež na Veľkonočnom stole. Teraz ich však vidieť menej často. Sú jednoduché, rýchle a veľmi chutné. Je mnoho receptov na šuhajdy, avšak najviac obľúbené sú tie s orechmi a so Salkom, čiže orechovo-karamelové. Ak ich chcete v zdravšej verzii, namiesto cery použijeme kokosový olej a čokoládu použijeme s vyšším obsahom kakaa.
Orechovo-karamelové šuhajdy
Suroviny:
1 Salko (deň vopred, dáme uvariť na 2 až 2,5 hodiny), alebo Salko Karamel – ale to už nevaríme,
100 g maslo,
100 g mleté vlašské orechy,
1 vanilkový cukor,
125 g Cera/kokosový olej.
150 – 200 g čokoláda s vyšším obsahom kakaa,
Na dozdobenie: cukríky, orechy, sušené ovocie….
Postup:
Do hrnca dáme deň vopred uvarené Salko, alebo použijeme Salko Karamel, pridáme maslo, mleté vlašské orechy, vanilkový cukor a povaríme, kým sa maslo nerozpustí – aby sa hmota spojila. Odstavíme zo sporáka a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou. Nachystáme košíky a môžeme plniť. Na spodok košíka dáme 1 – 2 ČL rozpustenej čokolády (záleží od veľkosti košíkov), do stredu dáme mierne vychladnutú plnku zo Salka a na vrch dáme opäť čokoládu. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som zdobila cukríkmi. Hotové šuhajdy necháme stuhnúť.