Kakaový piškótový koláč s orechovou plnkou, potiahnutý bielou hmotou zo sušeného mlieka:
Vianočné dvojfarebné kocky
Suroviny na piškótu:
4 ks vajcia,
200 g práškový cukor,
200 g polohrubá múka,
1 kypriaci prášok do pečiva,
100 ml olej,
100 ml voda,
2 PL kakao.
Suroviny na plnku:
200 g mleté vlašské orechy,
6 PL um (rum).
Suroviny na biely plát (poťahová hmota):
250 g CERA,
200 g práškový cukor,
150 g sušené mlieko,
Solamyl na posypanie.
Suroviny na čokoládovú polevu:
100 g čokoláda na varenie,
100 g cera.
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme olej, vodu, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, kakao a všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec do cesta vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 20 až 25 minút. Piškótu necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme plnku: Zmiešame orechy s rumom a necháme postáť. Nakoniec si pripravíme biely plát (poťahovú hmotu): Stuhnutú ceru postrúhame, pridáme preosiaty práškový cukor, sušené mlieko a vymiesime. Biely plát rozvaľkáme na podložke posypanej Solamylom na veľkosť piškóty a môžeme vrstviť. Kakaová piškóta, na to orechová plnka a prekryjeme bielym plátom, trocha pritlačíme a necháme postáť. Pokrájame na štvorce 6×6 cm a priečne namáčame do čokoládovej polevy (vo vodnom kúpeli rozpustíme ceru s čokoládou), necháme stuhnúť a podávame.