Čučoriedky sú plody zdrojom vitamínu A, B a C, ktorý posilňuje imunitu a pôsobí ako prevencia a liek proti nachladeniu a infekčným ochoreniam. Majú neobvykle vysoký obsah antioxidantov z vitamínu E, taktiež obsahujú draslík, horčík a ďalšie stopové prvky: meď, zinok, chróm, mangán a železo. Čučoriedky môžeme konzumovať čerstvé a ak sa nám s nimi nechce nič robiť, pokojne ich dáme zamraziť. Avšak pre maškrtný jazýček si môžeme z týchto modročiernych plodov pripraviť kompót, alebo marmeládu. Čučoriedkový kompót je tradičným babičkiným receptom ako sa zbaviť hnačky, či koliky. Všetci snáď poznáme osvedčenú metódu pri črevných problémoch – čierne uhlie a čučoriedkový kompót 🙂 . Čučoriedkový kompót môžeme pripraviť dvomi spôsobmi. Buď čučoriedky zalejeme nálevom (sirupom z vody, cukru a citrónovej šťavy), alebo ich zasypeme cukrom po vrstvách. Ja obvykle konzervujem čučoriedky prvým spôsobom, ak sa však rozhodnete pre druhý spôsob konzervovania, čiže zasypávanie cukrom, čučoriedky sterilizujeme dlhšie o 5 až 10 minút.
Čučoriedkový kompót
Suroviny:
čučoriedky
1 kg kryštálový cukor,
1 l voda,
3 ČL citrónová šťava.
Postup:
Bobuľky oberieme pomocou vidličky, Odstopkované plody blanšírujeme (prudké zaliatie ovocia a zeleniny horúcou vodou pred ďalšou prípravou) v horúcej vode, scedíme, nasypeme do pohárov a zalejeme nálevom z vody, cukru a z citrónovej šťavy. Poháre uzatvoríme a sterilizujeme pri teplote 90 °C zhruba 20 minút.