Keďže je sezóna a kto má záhradku a v nej má k dispozícii veľa zrelých paprík a rajčín, je ideálne pripraviť si domáce zavárané lečo.
Lečo
Suroviny:
5 kg zelená paprika,
3 kg paradajky,
soľ podľa chuti (ja dávam zhruba 3 PL),
olej,
cibuľa podľa chuti – nemusí byť.
Postup:
Umytú a očistenú papriku bez jadrovníkov nakrájame na rezance. Červené paradajky umyjeme, na chvíľu ponoríme do vriacej vody, olúpeme a nakrájame na drobno. Podľa možností odstránime zrniečka. Cibuľu očistíme, umyjeme a nakrájame na drobno. Do hrnca dáme olej, pridáme cibuľu a chvíľu podusíme. Potom pridáme pokrájanú papriku a dusíme do polomäkka. Nakoniec pridáme paradajky, podľa chuti osolíme a udusíme do mäkka. Horúce plníme do čistých zaváracích pohárov, ktoré dobre zavrieme a sterilizujeme. Sterilizujeme zhruba 15 minút od bodu varu. Z dávky mi vyjde približne 20 kusov malých pohárov (330 ml).