Domáce je domáce a to platí i pri lístkovom ceste. Pripraviť si domáce lístkové cesto s vynikajúcou maslovou chuťou nie je nič zložité. Príprava lístkového cesta je rozdelená na dve časti: na prípravu tukovej kocky (tuk rozpracovaný s časťou múky) a na prípravu vodovej časti (zmiešané ostatné suroviny). Na prípravu kvalitného lístkového cesta je potrebná kvalitná múka a maslo. Najväčší vplyv na kvalitu múky má lepok, ktorý pri kontakte s vodou napučiava a nasiakva. Pre kvalitu lístkového cesta je to dôležité.
Šamrole z domáceho lístkového cesta
Suroviny na vodové cesto:
200 g hladká múka špeciál,
2 žĺtky,
štipka soli,
1 PL ocot,
6 PL voda.
Suroviny na tukové cesto:
110 g hladká múka špeciál,
250 g maslo.
Suroviny na plnku:
5 ks bielky,
štipka soli,
350 g cukor krupica, alebo 310 g cukor krupica a 1 vanilkový cukor (40 g).
Na posypanie: práškový cukor
Postup:
Najskôr si pripravíme tukovú kocku. Vymiešame maslo s múkou a sformujeme do tvaru kocky. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky krátko odležať. Medzitým si pripravíme vodovú časť. Zmiešame suroviny na vodové cesto a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske rozvaľkáme vodové cesto (stred hrubší), vložíme tukovú kocku a zabalíme z ľavej a pravej strany do stredu a potom na seba. Jemne roztlačíme najskôr rukou, potom valčekom opatrne rozvaľkáme a opäť preložíme. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 30 minút. Prekladanie opakujeme ešte 2 razy, čiže spolu prekladáme 3 razy po 30 minútach. Takto hotové lístkové cesto môžeme dať i zamraziť, ale my si z neho urobíme vynikajúce šamrole.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto do tvaru obdĺžnika asi 65 x 40 cm, z čoho vyjde zhruba 24 šamról a na hrúbku 2-3 mm, nie menej stratili by sme lístkovanie. Radielkom si nakrájame pásy o šírke približne 2,5 cm, ktoré ovíňame na ruličky, tak aby sa prekrývali. Ruličky netreba potierať žiadnym tukom, taktiež cesto netreba potierať vajíčkom. Plechy na ktorých lístkové cesto pečieme opláchneme studenou vodou. Naukladáme ruličky a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 250 °C asi 10 – 12 minút. Vychladnuté šamrole naplníme plnkou a posypeme práškovým cukrom.
Na plnku si pripravíme bielka a na každé bielko zhruba 70 g cukru krupica. Bielka si vymiešame so štipkou soli na tuhý sneh, potom prisypeme cukor asi minútu šľaháme, vyšľaháme do tuha – na hustú penu a dáme nad paru asi 15 – 20 minút. Časť cukru (40 g) môžeme nahradiť vanilkovým cukrom na konci šľahania, aby sa nestratila chuť vanilky.