Tieto rožky z kysnutého cesta máme radi ku kávičke s makovou i orechovou plnkou. U nás sú dosť obľúbené, nakoľko sú veľmi chutné a s ligotavým povrchom vyzerajú ako maľované.
Makové rožky z kysnutého cesta
Suroviny:
1 kg polohrubá múka,
2 žĺtky,
250 ml vlažné mlieko,
42 g droždie,
2 ČL kryštálový cukor,
1/2 balíčka kypriacia prášok do pečiva,
200 ml olej,
3 PL kryštálový cukor,
štipka soli.
Na plnku:
mak,
kryštálový cukor podľa chuti,
trochu vlažného mlieka.
Na potretie:
2 žĺtky,
2 PL mlieko.
Postup:
Urobíme si kvások z 2 ČL kryštálového cukru, 2,5 dcl mlieka a droždia. V mise zmiešame múku zmiešame s práškom do pečiva, soľ, kryštálový cukor. Pridáme žĺtky, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním maku s cukrom a prilejeme trochu mlieka, aby sa suroviny zlepili. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníkov. Každý rozvaľkáme do kruhu, kruh rozdelíme na 6 trojuholníkov, ktoré naplníme plnkou, zhruba 1 ČL. Plnku dáme do širšej strany trojuholníka a stočíme k užšej, konce zatočíme. Hotové rožky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a necháme ešte zhruba 20 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 – 25 minút do zlata.