Makové kysnuté rožky

Tieto rožky z kysnutého cesta máme radi ku kávičke s makovou i orechovou plnkou. U nás sú dosť obľúbené, nakoľko sú veľmi chutné a s ligotavým povrchom vyzerajú ako maľované.

Makové rožky z kysnutého cesta

makové kysnuté rožky

Suroviny:

1 kg polohrubá múka,

2 žĺtky,

250 ml vlažné mlieko,

42 g droždie,

2 ČL kryštálový cukor,

1/2 balíčka kypriacia prášok do pečiva,

200 ml olej,

3 PL kryštálový cukor,

štipka soli.

Na plnku:

mak,

kryštálový cukor podľa chuti,

trochu vlažného mlieka.

Na potretie:

2 žĺtky,

2 PL mlieko.

 

Postup:

Urobíme si kvások z 2 ČL kryštálového cukru, 2,5 dcl mlieka a droždia. V mise zmiešame múku zmiešame s práškom do pečiva, soľ, kryštálový cukor. Pridáme žĺtky, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním maku s cukrom a prilejeme trochu mlieka, aby sa suroviny zlepili. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníkov. Každý rozvaľkáme do kruhu, kruh rozdelíme na 6 trojuholníkov, ktoré naplníme plnkou, zhruba 1 ČL. Plnku dáme do širšej strany trojuholníka a stočíme k užšej, konce zatočíme. Hotové rožky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a necháme ešte zhruba 20 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 – 25 minút do zlata.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.