Veľmi obľúbené domáce tortové lízatka
Cake pops
Suroviny na korpus:
4 vajcia,
80 g práškový cukor,
80 g polohrubá muka,
15 g kakao,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva.
4-5 PL lieskovo-orieškový krém, napr. Nutella,
1-2 PL džem.
Suroviny na čokoládovú polevu:
100 ml smotana na šlahanie,
150 g čokoláda na varenie.
Na dozdobenie: mleté vlašské orechy, farebné cukríky…
Postup:
Celé vajcia spolu s práškovým cukrom vyšľaháme ručným mixérom do peny. Pri nižších otáčkach primiešame do vyšľahanej vajíčkovej zmesi múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 15 minút.
Vychladnuté cesto rukami rozmrvíme, pridáme k nemu 4 PL lieskovo-orieškového krému a 1 PL džemu „aký koľvek podľa chuti“ a miešame, kým sa prísady spoja. Z hmoty vytvarujeme rukami guľôčky – nesmú sa rozpadať. Ak sa rozpadajú pridáme 1 PL lieskovo-orieškového krému a 1 PL džemu, až kým sa cesto nerozpadáva. Guľôčky necháme 30 minút stuhnúť v mrazničke.
Medzitým nasekáme čokoládu na malé kúsky a zalejeme horúcou smotanou. Necháme asi minútu postáť, potom miešame, kým sa čokoláda úplne rozpustí.
Guľôčky opatrne napichujeme na špajdle, ktorých konce sme predtým namočili do čokoládovej polevy. Následne namočíme celú guľôčku do čokoládovej polevy a hneď dozdobíme podľa fantázie.
Dozdobený pop cakes skladujeme v chladničke.