Kto by nemal rád túto zeleninovú klasiku? Zapečená brokolica so šľahačkou, syrom a šunkou je vynikajúca pochúťka, ktorá je nenáročná na prípravu i čas. Samozrejme robiť sa dá s rôznymi obmenami, namiesto šunky dáme napr. kuracie mäso. Alebo ak chceme znížiť tuky namiesto šľahačky môžeme dať jogurt, prípadne pridať bryndzu…. U nás však najviac ide „šľahačková verzia“ a preto pridávam tento recept:
Zapečená brokolica so šunkou, syrom a so šľahačkou
Suroviny:
1 ks brokolica,
250 ml smotana na šľahanie 33%-tná,
1 vajce,
soľ podľa chuti,
1-2 strúčiky cesnaku,
4-5 ks zemiakov,
100 g šunková saláma,
100 g tvrdý syr EIDAM.
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame ich na kolieska a uvaríme v slanej vode do polomäkka. Brokolicu umyjeme, pokrájame na drobné ružičky, povaríme vo vriacej vode 2-3 minúty a potom scedíme. V miske vymiešame vajce, prelisovaný cesnak a soľ. Pridáme smotanu a všetko spolu dobre vymiešame. Šunkovú salámu nakrájame na pásiky. Do zapekacej misy naukladáme zemiaky, brokolicu, šunkovú salámu a zalejeme šľahačkovou zmesou. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 20 minút.