Ak vám zostala ešte nejaká tá cuketa zo záhradky, určite v tomto chladnom a upršanom období sú vynikajúce cuketovo-cesnakové tyčinky, ktoré pri pečení rozvoniavajú cesnakom po celom dome. A tá vynikajúca chuť. Toto slané pečivo je možné pripraviť i v zdravšej verzii, či už so špaldovou múkou, ale i bezlepkovou múkou, čiže túto dobrotu si môžu dopriať aj celiatici. Na svoje si prídu i milovníci zdravého životného štýlu, či fitness, nakoľko je možné tieto tyčinky namiešať akoukoľvek múkou, prípadne časť múky nahradiť, napr. jemne mletými špaldovými klíčkami (sú zdrojom vitamínov skupiny B,E,K, ale i minerálmi a bielkovinami), konopnou múkou (ktorá sa vyrába z konopného semienka, čiže je plná vlákniny a bielkovín). Hlavne netreba šetriť cesnakom 🙂
cuketovo-cesnakové tyčinky
Suroviny:
300 g cuketa,
400 g hladká múka (pšeničná, špaldová, bezlepková, konopná múka, mix múk, časť múky môžeme nahradiť i špaldovými klíčkami) ,
200 g maslo,
1 balík kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker s vinným kameňom,
10-12 strúčikov cesnaku (cesnak podľa chuti),
himalájska, alebo empská soľ podľa chuti,
2 vajcia na potretie,
na posypanie: ľan hnedý, čierny, chia semienka, konopné semienka lúpané, sezam lúpaný, rasca…..
Postup:
Cuketu (ak je mladá aj so šupkou, ak nie, tak šupku odstránime) nastrúhame na jemno na strúhadle a osolíme ju. V druhej miske, na hrubom strúhadle nastrúhame stuhnuté maslo, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva (prípadne mix múky) pretlačené strúčiky cesnaku a soľ. Pridáme cuketu, najskôr bez vody, tú pridávame podľa potreby a podľa toho, akú múku dávame, čiže ako saje. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odležať zhruba 30 minút. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku zhruba 3 – 5 mm (tyčinky sú nižšie, záleží aká múka sa použije, nakoľko každá má iné vlastnosti), potrieme rozšľahaným vajíčkom a nakrájame na tyčinky. Tyčinky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie posypeme ľanom, sezamom…. a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C zhruba 10-12 minút (podľa hrúbky cesta).