Jablká sú najčastejším ovocím, ktoré pestujeme v záhradkách, uskladňujeme ich v pivniciach, alebo si ich jednoducho nastrúhame a zakonzervujeme a práve preto receptov na chutné jabkové koláče nie je nikdy dosť. Pridávam teda tento recept na rýchly, vynikajúci a hlavne nenáročný na prípravu i suroviny –
sypaný hrnčekový jablkový koláč zo špaldovej múky
Suroviny na plech veľkosti 20 x 30 cm (hrnček = 300 ml):
1 hrnček detská krupica,
1 hrnček špaldová hladká múka,
1 hrnček práškový cukor,
1 kypriaci prášok do pečiva,
1 kg nastrúhané jablká,
3 PL kryštálový/trstinový cukor,
1-2 ČL mletá škorica,
100 g maslo.
Postup:
Pripravíme si plech, ktorý poriadne vymastíme a vysypeme múkou. Jablká umyjeme, odstránime jadrovníky a na hrubo nastrúhame. Pridáme kryštálový cukor/trstinový cukor, mletú škoricu a poriadne premiešame. Do druhej misky dáme všetky sypké suroviny – špaldová múka, detská krupica, práškový cukor, kypriaci prášok do pečiva a dobre premiešame. Môžeme vrstviť. Na dno plechu nasypeme sypkú zmes (sypeme toľko, aby sme nevideli dno plechu). Na suchú zmes navrstvíme jablká, ktoré nestláčame v rukách – dáme aj so šťavou. Znovu navrstvíme sypkú zmes a opäť jablká. Ukončíme to sypkou vrstvou a na vrch nastrúhame maslo (na hrubom strúhadle). Takto nasypaný koláč dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 40 minút.