Jednoduchá, chutná a sýta tradičná pochúťka s nenáročnou prípravou – vysmážané zemiakové placky, alebo haruľa na plechu. Tento recept sa dá robiť na mnoho spôsobov – buď cesto vysmážame na oleji (masti), alebo ho vylejeme na vymastený plech a upečieme v rúre. Placky, alebo haruľu servírujeme na tanieri s kyslou smotanou a nasekanou pažítkou. Ale keďže môj manžel má veľmi rád tradičné slovenské jedlo Važeckú pochúťku, tak najčastejšie robievame placky, teda pripravujeme toto mäsové (bravčové, kuracie) soté v zemiakovej placke.
Tradičné zemiakové placky
Suroviny:
13 – 14 ks stredne veľké zemiaky,
2 vajcia,
2 ČL soľ,
1 ČL rasca celá,
1 ČL majoránka,
1 cibuľa,
1 hlávka cesnaku,
3-4 PL hladká múka,
čierne korenie – podľa chuti,
olej na vysmážanie.
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame ich na jemno. Následne pridáme vajcia, soľ, rascu, majoránku, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, čierne korenie a zahustíme hladkou múkou. Všetko spolu dobre premiešame a smažíme na dobre vymastenej panvici. Opečené placky ukladáme na papierové utierky, ktoré nasajú prebytočný olej.