Tradičné slivkové gule zo zemiakového cesta
Suroviny:
900 g varené zemiaky v šupke,
300 g polohrubá múka,
1/2 ČL soľ,
1 ks vajce.
Postup:
Deň vopred si uvaríme zemiaky v šupkách, lepšie sa strúhajú a cesto sa tak nelepí. Do misky dáme múku (nie všetku, radšej postupne pridávame, aby gule neboli tvrdé), pridáme soľ, nastrúhané zemiaky a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do tvaru valca. Z cesta odkrojíme koliesko, v rukách ho vytvarujeme na placku, do ktorej vložíme vykôstkovanú slivku. Následne cesto spojíme a vygúľame na pracovnej doske do tvaru guľky. Ak nám zostane cesto a už nemáme slivky, zo zvyšku môžeme pripraviť napr. šúlance. Slivkové gule varíme vo vriacej osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, chvíľku povaríme, ale nie dlho, aby sa nerozvarili. Potom ich vytiahneme prepláchneme studenou vodou a podávame posypané s makom a cukrom, poliate maslom, alebo s obmenami ako napr. opražená strúhanka, granko, tvaroh, orechy a podobne.