Slivkové gule

Tradičné slivkové gule zo zemiakového cesta

slivkové gule fotopostup

Suroviny:

900 g varené zemiaky v šupke,

300 g polohrubá múka,

1/2 ČL soľ,

1 ks vajce.

 

Postup:

Deň vopred si uvaríme zemiaky v šupkách, lepšie sa strúhajú a cesto sa tak nelepí. Do misky dáme múku (nie všetku, radšej postupne pridávame, aby gule neboli tvrdé), pridáme soľ, nastrúhané zemiaky a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do tvaru valca. Z cesta odkrojíme koliesko, v rukách ho vytvarujeme na placku, do ktorej vložíme vykôstkovanú slivku. Následne cesto spojíme a vygúľame na pracovnej doske do tvaru guľky. Ak nám zostane cesto a už nemáme slivky, zo zvyšku môžeme pripraviť napr. šúlance. Slivkové gule varíme vo vriacej osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, chvíľku povaríme, ale nie dlho, aby sa nerozvarili. Potom ich vytiahneme prepláchneme studenou vodou a podávame posypané s makom a cukrom, poliate maslom, alebo s obmenami ako napr. opražená strúhanka, granko, tvaroh, orechy a podobne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.