Vynikajúca talianska torta caprese, alebo mafiánsky koláč, keďže neobsahuje múku je vhodná i pre celiatikov, čiže pre bezlepkovú stravu. Je to tradičná talianska torta, ktorej recept pochádza z ostrova Capri. Táto rýchla a výborná torta s lahodnou chuťou čokolády a orieškov je vhodná i na rôzne rodinné oslavy a iné príležitosti. Tortu hravo zvládne i začiatočník.
Suroviny:
200 g kryštálový cukor
250 g masla
250 g čokolády (s vyšším obsahom kakaa)
300 g mletých mandlí (príp.vlašské orechy, lieskové orechy)
štipka soli
Postup:
Žĺtka spolu s cukrom vymiešame do peny. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pomaly ju vlievame do žĺtkovej zmesi striedavo s pomletými mandľami, prípadne vlašskými orechmi, lieskovými orechmi (môže byť aj zmes všetkých orechov). Ja som v recepte použila mandle.
V miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a zo štipki soli, ktorý po lyžici priemiešame do zmesi. Pre lepšiu chuť môžeme ešte pridať nahrubo nasekané orechy. Pečieme pri 180°C cca 45-50 min. Necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.
Ja som koláč robila na klasický veľký plech a zdal sa mi dosť nízky, určite by som ho druhýkrát robila na menší plech, prípadne by som zvýšila dávku surovín. Vhodná čokoláda na taliansku tortu caprese je s vyšším obsahom kakaa.