Kto by nemal rád pagáčiky? Či už oškvarkové, zemiakové, syrové, bryndzové…. alebo napríklad i tvarohové. Ak potrebujete rýchlu chuťovku k telke, pivu, čí vínku, pridávam recept na tieto jednoduché a veľmi chutné pagáčiky bez kysnutia. Samozrejme, môžeme ich pripraviť i v zdravšej verzii, keď zameníme pšeničnú múku za špaldovú 😉
Tvarohové pagáčiky
Suroviny na cesto:
250 g hladká múka extra špeciál (hladká špaldová múka),
250 g hrudkovitý tvaroh,
250 g maslo,
2 ks vajcia,
4 ČL soľ.
Suroviny na potretie:
1 ks vajce.
Suroviny na posypanie:
ľanové semienka, sezamové semienka, kním.
Postup:
V miske rozdrvíme tvaroh, do ktorého pridáme hladkú múku, soľ, maslo a 2 vajcia. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do mikroténového vrecka a vložíme do chladničky min. na 2 hodiny. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1,5 cm (pagáčiky nevyskočia, takže budú zhruba také vysoké, na akú hrúbku sa vyvaľká cesto) a formičkou povykrajujeme pagáčiky (formičku dávame do múky, aby sa cesto nelepilo). Pagáčiky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme kmínom, alebo ľanovými, či sezamovými semienkami. Hotové pagáčiky dáme piecť. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri teplote 190 až 200 °C zhruba 15 až 20 minút, do zlatista.