Opitý izidor je stará dobrá klasika, skrátka overený a vynikajúci zákusok plný orechov a rumu. A keďže fašiangy hýria farbami, ktoré zaháňajú pochmúrnosť zimných dní, môžeme ho posypať napríklad farebnými cukríkmi, aby sme vniesli farby aj na stôl.
Opitý izidor
Suroviny na cesto:
150 g práškový cukor,
150 g maslo,
4 ks vajcia,
štipka soli,
120 g mleté vlašské orechy,
70 g polohrubá múka,
1 balík kypriaci prášok do pečiva,
1 PL kakao.
Suroviny na orechovú náplň:
200 g mleté vlašské orechy,
2 kopcovité PL práškový cukor,
150 ml rum (um),
1 balík Vanilkový cukor s jemnou chuťou a vôňou vanilky „Bourbon“.
Suroviny na čokoládový krém:
300 ml mlieko,
1 Zlatý klas,
2 PL kakao,
1 žĺtok,
300 g maslo,
5 PL kryštálový cukor.
Suroviny na dohotovenie:
ovocný džem,
100 g čokoláda na varenie,
80 g cera,
farebné cukríky na ozdobenie.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame žĺtky s cukrom a maslom do penista. Následne pridáme orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a všetko dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec do cesta vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180-190°C zhruba 20 – 25 minút. Vychladnutý korpus natrieme džemom, navrstvíme naň orechovú náplň, čokoládový krém a dáme na min. 2 hodiny do chladničky, aby nám stuhol krém. Nakoniec ho polejeme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou) a posypeme farebnými cukríkmi.
Orechová náplň: Orechy zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Zalejeme rumom a necháme odležať.
Čokoládový krém: Z mlieka, cukru a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladnutý puding pridáme postupne po lyžičkách do vymiešaného masla. Nakoniec pridáme kakao a plnku vymiešame dohladka.