Tieto jahodové gule robievam iba z rožkového cesta. Sú vynikajúce, nenáročné na prípravu, čas i suroviny. Veľkou výhodou je, že použijeme nespotrebované pečivo z predchádzajúceho dňa. Ďalšou výhodou je že ich pripravíme rýchlejšie ako u zemiakového cesta, ako na slivkové gule, kde musíme dať vopred uvariť zemiaky a vychladnuté ošúpané strúhame do cesta. Do cesta môžeme použiť akékoľvek rožky, či už biele, špaldové, grahamové ale i kváskové. Ak ich chceme v zdravšej verzii namiesto pšeničnou polohrubou múkou ich dopracujeme špaldovou múkou.
Jahodové gule z rožkového cesta s tvarohom
Suroviny:
2 rožky,
cca 400 ml mlieko,
štipka soli,
1 PL olej,
cca 550-600 g polohrubá múka,
zhruba 500 g jahody,
250 g tvaroh + práškový cukor/práškový trstinový cukor na posypanie,
maslo na poliatie.
Postup:
Rožky nakrájame na malé kocky, posolíme, zalejeme olejom a mliekom. Chvíľku ich necháme „napučať“ a dopracujeme polohrubou múkou. Múku prisypávame postupne podľa potreby. Hotové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4-5 mm, pokrájame na štvorčeky, do ktorých vložíme jahodu a zabalíme do guľky. Hotové guľky môžeme ihneď uvariť v osolenej vriacej vode, ja ich však dávam do mrazáka, keďže také množstvo naraz nespotrebujeme 🙂 . Naukladám ich vedľa seba, aby sa nedotýkali a nezlepili, potom ich prikryjem mikroténovým sáčkom a vložím do mrazáka – nechám ich 2-3 hodiny zamraziť. Takto zamrazené guľky potom dáme do jedného sáčka.
Guľky podávame s tvarohom a práškovým cukrom, prípadne práškovým trstinovým cukrom a polejeme rozpusteným maslom. Z dávky mi vyšlo 52 kusov guliek.