Levanduľa je na pestovanie nenáročná rastlina, má široké využitie v domácnosti, v kuchyni, v liečiteľstve i kozmetike. Keďže má rada suchšie miesto a hlavne slnko ja som si ju vysadila v záhone, kde ju netreba príliš polievať. Najčastejšie levanduľu využívam ako olej, tinktúru, voňavé vrecúška, ale i v kuchyni ju pridávam do pečenia. Tentokrát som si pripravila tento vynikajúci levanduľový sirup s citrónom a so škoricou. Rovnako si pripravujem i levanduľový med, avšak záleží od dĺžky varenia a hustoty.
Levanduľový sirup/med s citrónom a so škoricou
Suroviny na 1,5 l sirupu:
1,5 l prevarená voda,
250 g levanduľové vetvičky,
2 citróny,
2 ks celá škorica,
1 kg kryštálový cukor.
Postup:
Rozkvitnuté levanduľové kvety opláchneme, zalejeme prevarenou vodou, pridáme na kolieska nakrájané citróny, celú škoricu a privedieme do varu. Varíme asi 15 minút. Následne odstavíme zo sporáka a necháme lúhovať 24 hodín. Na druhý deň precedíme cez gázu, pridáme 1 kg cukru, ak chceme sirup, ak chceme med pridáme 2 kg cukru a varíme do požadovanej hustoty. V prípade sirupu varíme, kým sa cukor rozpustí. Naplníme do sklenených fliaš a po vychladnutí sirup držíme v chlade. Sirup môžeme použiť do varenia, ako klasický sirup alebo na prevoňanie čaju.