V súčasnosti si každá gazdinka v letných mesiacoch, keď je dostatok rôzneho ovocia a zeleniny rada na zimu pripraví podľa svojich možností a chutí rôzne množstvo konzervovaných druhov ovocia i zeleniny. Ja teraz pridávam svoj recept na konzervovanie uhoriek so sladkokyslým nálevom. Nálev používam i na konzervovanie malej cibuľky a papriky v oleji, či kápie, ibaže do papriky pridávam ešte 1 čajovú lyžičku oleja.
Zavárané uhorky v sladkokyslom náleve bez sterilizovania
Suroviny:
10 kg uhorky nakladačky,
2 ks mrkva,
3 ks cibuľa,
2 – 3 ks kôpor,
hlávka cesneku,
1 chilli paprička, alebo feferón – nemusí byť,
2 ks Zelko, (prípravok na nákladanie uhoriek a zeleniny, ktorý obsahuje konzervačnú látku s nápisom NESTERILIZOVAŤ)
1 l ocot,
1 kg kryštálový cukor,
5 l voda.
Postup: Na dno pohárov naukladáme strúčik cesneku, koliesko cibule, trocha kôpru, 2 kolieska mrkvy a kto má rád štipľavé môže si pridať i 1 chilli papričku, alebo 1 feferón. Následne do pohára natlačíme umyté a dôkladne očistené uhorky nakladačky a zalejeme horúcim nálevom. Dobre uzavrieme viečkom, obrátime ich hore dnom a necháme postáť pod dekou 24 hodín.
Nálev: Vo veľkom hrnci uvaríme vodu s octom, pridáme cukor a zelká a necháme zovrieť. Povaríme 5 minút.