Ak milujete cherry, hruškovité i ďatľové paradajky a máte ich nadbytok v záhrade, určite si každá z Vás, tieto paradajky zavarí, nakoľko na sušenie nie sú moc vhodné. Taktiež nie sú vhodné ani do domáceho paradajkového kečupu, keďže na prípravu kečupu sa najlepšie hodia poriadne dozreté veľké mäsité paradajky.
Zavárané paradajky sú zároveň skvelý tip na home-made darček. Ak použijeme paradajky rôznych farieb, či tvarov, výsledok bude o to efektnejší.
Zavárané paradajky s vanilkou
Suroviny:
500 g cherry, alebo hruškovité, prípadne väčšie ďatľové paradajky,
250 ml jablčný ocot,
250 ml voda,
200 g jemný kryštálový cukor,
1 celá škorica,
1 vanilková tobolka (vanilkový lusk).
Postup:
Zmiešame vodu s octom a zmes privedieme do varu. Paradajky umyjeme a pridáme do horúceho nálevu, varíme asi 5 minút. Potom ich vyberieme, prudko schladíme studenou vodou a ošúpeme. Do pripraveného nálevu pridáme cukor a škoricu. Vanilkovú tobolku (lusk) rozrežeme po dĺžke a špičkou noža vyškrabeme semienka. Spolu so zvyškom tobolky ich pridáme do nálevu a nálev opäť privedieme do varu. Varíme, kým sa nerozpustí všetok cukor. Z nálevu vyberieme škoricu i vanilkovú tobolku a zalejeme ním ošúpané paradajky v zaváracích pohároch. Poháre hneď uzavrieme a postavíme hore dnom, kým nevychladnú. Pred použitím ich necháme niekoľko týždňov odležať na tmavom chladnom mieste.