Cvikla (červená repa) je účinnou prevenciou, ale aj liekom na mnohé vážne choroby. Cvikla je naplnená plnohodnotnými živinami, vďaka ktorým napr. prečístíme organizmus od nečistôt, má antibiotické a antiseptické účinky, priaznivo pôsobí pri tvorbe krvi, najmä ako jeden z prostriedkov proti málokrvnosti a podobne. Cvikla je vysoko výživovo hodnotná, obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, fosfor, horčík, sodík, zinok, mangán, selén, meď, vitamín A,B,C,K, beta karotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Najviac výživných látok je však zo surovej cvikle v podobe šťavy, avšak vynikajúca je i zakonzervovaná a preto pridávam tento recept na:
Zaváraná cvikla s chrenom
Suroviny:
10 kg cvikla,
1 kg chren,
1 balík celá rasca,
1/2 balík drvená rasca,
Suroviny na nálev:
1 l ocot,
3,5 l voda,
150 – 200 g soľ
250 g kryštálový cukor.
Postup:
Červenú cviklu očistíme, umyjeme a v šupke uvaríme. Uvarenú, ešte teplú olúpeme a necháme vychladnúť. Vychladnutú cviklu nastrúhame na strúhadle, posypeme 1 balíkom celej a 1/2 balíkom drvenej rasce. Potom pridáme očistený a nastrúhaný na jemnom strúhadle chren. Všetko spolu dobre premiešame a zalejeme studeným nálevom.
Nálev: Všetky suroviny na nálev dáme do hrnca, povaríme a necháme vychladnúť.
Cviklu s nálevom necháme postáť minimálne 2 hodiny. Následne naplníme do zaváracích pohárov a sterilizujeme pri teplote 90 °C. Veľké 7 dcl poháre sterilizujeme 20 minút a malé 3,75 dcl sterilizujeme 15 minút. Z dávky vyjde okolo 17 veľkých 7 dcl pohárov.