My máme veľmi radi cuketu a preto ju robievam na mnoho spôsobov, či už cuketa v trojobale, cuketové placky, cuketový prívarok, cuketová polievka, cuketový chlieb, cuketová nátierka i cuketový koláč. Tentokrát som sa však rozhodla cuketu jednoducho zapiecť.
Zapečená cuketa s cestíčkom z pohánkovej múky, so syrom a s kuracou šunkou
Suroviny:
- 4 veľké cukety,
- 4 vajcia,
- 100 g pohánková múka,
- 250 g kuracia šunka,
- 250 tvrdý syr (EIDAM),
- 180 g kyslá smotana,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olej na vysmážanie a potretie plechu.
Postup:
Cuketu očistíme, nakrájame na tenké pláty, ktoré osolíme a necháme postáť 30 minút. Zatiaľ si pripravíme cestíčko:
V miske vyšľaháme vajcia s kyslou smotanou, pridáme soľ, korenie, vegetu a nakoniec múku. Dobre vymiešame. Po 30 minútach cukety utierkou osušíme, nakoľko pustia šťavu, aby nám pri vysmážaní neprskal olej.
Suché pláty osmažíme na panvici z oboch strán do zlata. Dno pekáča, alebo plechu vymastíme olejom – nie moc, nakoľko vysmažené cukety tiež ešte pustia olej. A začneme vrstviť. Na dno plechu naukladáme vysmažené cukety, na to vrstvu cestíčka, posypeme strúhaným syrom, poukladáme plátky šunky a opakujeme: cuketa, cestíčko, syr a šunka. Posledná vrstva bude nastrúhaný syr.
Upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 30 minút.