Vanilkové oblátky

Krehunké chuťovo vynikajúce vianočné oblátky s vanilkovou príchuťou pečiem z mlieka, nie z vody. Niekedy robievam vianočné oblátky i so škoricovou príchuťou, vtedy pridávam do cesta mletú škoricu, nie škoricový cukor.

Vanilkové oblátky na Vianoce pod med

škoricové trubičky, syrové oblátky, vianočné oblátky

Suroviny:

1 l mlieka,

1/2 kg hladkej múky Extra špeciál,

100 g kryštálového cukru,

4 PL oleja,

2 žĺtky,

2 ks vanilkového cukru,

trošku mletej škorice – nemusí byť.

Postup:

Žĺtky, kryštálový cukor a vanilkový cukor rozhabarkujeme vo vlažnom mlieku spolu. Do hrnca si dáme preosiatu hladkú múku, pridáme zmes žĺtka, kryštálového cukru, vanilkového cukru a mlieka. Všetko dobre rozmixujeme s ručným mixérom na najnižšom stupni rýchlosti, neskôr zvýšime na vyšší stupeň rýchlosti. Potom pridáme škoricu (nemusí byť) a nakoniec pridáme olej a všetko spolu ešte dobre rozmixujeme, aby sa nevytvorili hrudky.

Cesto necháme odstáť minimálne 2 hodiny, ja však pečiem najskôr za 4 až 5 hodín. Jemnejšie trubičky sa však upečú z cesta, ktoré necháme postáť napríklad z večera do rána, alebo 10 až 12 hodín v chladničke. Cesto pri pečení by malo mať izbovú teplotu, takže keď ho vytiahneme z chladničky, necháme ho ešte chvíľu odstáť.

Ak je potrebné pred pečením si cesto rozriedime s trochou vody, nepracujeme s hustým cestom!

Ak sa cesto pri pečení lepí, pridáme trochu oleja.

Pečenie: Hornú platňu otvoríme a na dolnú platňu nalejeme polievkovú lyžicu do tvaru oválnej piškóty, resp. rovno. Hornú platňu chytíme v strede za rukoväť a opatrne pritlačíme k cestu a tlakom cesto roztláčame dovtedy, kým sa nedosiahne potrebná hrúbka oblátky. Po skončení unikania pary sa pozrieme, či je oblátka dosť upečená. Po upečení oblátky orežeme priamo na platni podľa vrchnej platničky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.