Vajcová baba je jednoduchým a vynikajúcim veľkonočným jedlom.
Tradičnou veľkonočnou surovinou, ktorá sa stala symbolom celého sviatku boli vajíčka, ktoré sa jedli uvarené natvrdo alebo v rôznych iných vaječných jedlách. Inšpirujte sa týmto receptom na veľkonočnú vajcovú babu s údeným mäsom, do ktorej môžete kľudne pridať i klobásu.
Veľkonočná vajcová baba s údeným mäsom
Suroviny:
- 10 ks rožky,
- 10 ks vajcia,
- 1 l mlieko,
- 1 ks väčšia cibuľa,
- 200 – 300 g údené mäso,
- petržleňová vňať,
- masť,
- soľ podľa chuti,
- štipka mleté čierne korenie.
Postup:
Nakrájané rožky na malé kocky namočíme do celého litra mlieka, resp. zalejeme mliekom. Medzitým si v malom hrnci na masti zasmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané údené mäso (údené mäso si vopred uvaríme vo vode) a chvíľku posmažíme.
Následne vylejeme do namočených rožkov, pridáme vajcia, soľ, korenie a všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a opäť premiešame. Hotovú zmes nalejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 200 ° C zhruba 45 až 50 minút.
Vychladnutú vajcovú babu nakrájame na kocky, prípadne obdĺžniky.