Nepečené včelie úliky, pozná asi každý. Úliky sú jednoduché, rýchle a chutné. Môžu sa pripraviť s rôznymi obmenami surovín, ako napríklad úlomky z cukroviniek, piškóty, marína kekse, ale i nespotrebované tortové korpusy. Úliky sa plnia rôznymi krémovými plnkami, napr. parížsky krém, alebo sa namiesto krémových plniek použije jednoducho iba likér.
Nepečené orechové včelie úliky s vaječným likérom
Suroviny:
150 g piškóty,
70 g mleté vlašské orechy,
50 ml rum (um),
100 g malinový lekvár+na potieranie piškót,
50-70 ml vaječný likér,
30 okrúhlych piškót.
Postup:
Piškóty rozdrvíme a zvlhčíme rumom. Následne pridáme lekvár a mleté vlašské orechy. Vypracujeme hmotu, ktorú plníme do formičky na včelie úliky. Pomocou dutinky, ktorú formička obsahuje urobíme jamku. Jamku vyplníme vaječným likérom a prikryjeme okrúhlou piškótou, ktorá je potretá lekvárom, alebo poliata čokoládovou polevou, aby likér nevsiakol do piškóty. Hotové úliky dáme ztuhnúť do chladničky. Ztuhnuté úliky môžeme poliať tmavou čokoládovou polevou, pofrkať bielou čokoládovou polevou, prípadne dozdobiť podľa fantázie (farebné cukríky a podobne).