Tak ako som už viackrát písala, ja nesmierne milujem kysnuté cesto. Takže pre milovníkov kysnutého cesta pridávam tento recept na vynikajúce vanilkovo-škoricové hrebene zo špaldovej múky. Keďže sú vynikajúce a vydržia mäkké až do druhého dňa, robievam ich z dvojitej dávky 🙂
Kysnuté vanilkovo-škoricové hrebene zo špaldovej múky
Suroviny na cesto:
600 g hladká špaldová múka,
1 ČL himalájska soľ,
3 PL kryštálový cukor,
300 ml mlieko,
1 vajce,
2 žĺtky,
30 g droždie,
60 g zmäknuté maslo.
Suroviny na vanilkovú plnku:
600 ml mlieko,
2 ks Premium puding Dr.Oetker Pravá vanilka,
2 ks vanilkový cukor Dr. Oetker,
2 PL trstinový cukor.
Suroviny na potretie:
1 žĺtok + 1 PL mlieko.
Suroviny na posyp:
2 PL roztopené maslo,
1 ks vanilkový cukor Dr. Oetker,
4 PL trstinový cukor,
1 PL mletá škorica (cejlon).
Postup:
Z mlieka, droždia a 1 PL kryštálového cukru si urobíme kvások. Cukor odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame preosiatu múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor. Pridáme vajce, žĺtky, roztopené maslo a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 50-60 minút na teplom mieste.
Medzitým si pripravíme plnku. Z mlieka, cukru a pudingov si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 12 bochníkov. Každý vyvaľkáme. Do jednej polovice dáme pudingovú plnku a druhú polovicu nakrojíme niekoľkými rezmi, ale nie do konca – viď obrázok. Potom zvinieme cesto tak, aby bola pudingová náplň vo vnútri a na vrchu zostala rozrezaná časť, vzniknú hrebene. Hrebene prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo plech potretý olejom a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Potom ich potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 15 minút. Ešte horúce hrebene potrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou cukru a škorice (v miske si vymiešame vanilkový a trstinový cukor so škoricou).