Rýchly a veľmi chutný
tvarohový krémeš so snehovou perinou
Suroviny na cesto:
300 g polohrubá múka,
150 g práškový cukor,
150 g maslo,
1 vajce,
5 g kypriaci prášok do pečiva.
Suroviny na tvarohový krém:
500 g tvaroh,
120 g práškový cukor,
300 ml mlieko,
100 ml olej,
60 g Zlatý klas (1,5 balíka),
5 ks vaječný žĺtok.
Suroviny na sneh:
5 ks vaječný bielok,
štipka soli,
5 PL kryštálový cukor.
Postup:
V miske vymiešame práškový cukor so zmäknutým maslom, pridáme vajce, polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a vypracujeme hladké cesto, ktoré rukou rovnomerne rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (ruku si namočíme do teplej vody, aby sa cesto nelepilo). Následne si pripravíme krém a to tak, že všetky ingrediencie na krém zmiešame v jednej miske. Hotový krém vylejeme na cesto uložené na plechu a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 20 minút a dopekáme ešte 5 minút pri teplote 150 °C, kým nezačnú hnednúť okraje. Medzitým si pripravíme tuhý sneh (vyšľaháme bielky so štipkou soli a kryštálovým cukrom). Vytiahneme koláč z rúry, na vrch dáme vyšľahaný tuhý sneh a upravíme ho so stierkou (pocapkáme, aby nebol vrch rovný) a dáme opäť piecť ešte na 10 minút pri teplote 150 °C, pokiaľ nezačne sneh na povrchu jemne hnednúť. Po upečení necháme krémeš vychladnúť a nakrájame na kocky.