Ja milujem pité. Jablkové pité je tradičný zákusok našich starých mám, ktorý nikdy nesklame a jedine, čo ho predbehne je vynikajúce tvarohové pité 🙂
Tvarohové pité
Suroviny na cesto:
300 g hladká múka špeciál,
125 g maslo,
2 vajcia,
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
100 g práškový cukor.
Suroviny na plnku:
500 g polotučný tvaroh,
2 ks žĺtky,
2 ks vanilkový cukor,
hrozienka,
práškový cukor podľa chuti,
1-2 ČL citrónová kôra.
Postup:
Najskôr si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame so žĺtkami, vanilkovým cukrom, práškovým cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami, ktoré boli vopred namočené v horúcej vode. Všetko spolu zamiešame a odložíme bokom. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto nanesieme tvarohovú plnku a prikryjeme druhým cestom, ktoré rozvaľkáme rovnakým spôsobom. Cesto popicháme vidličkou, aby sme tým zabránili odúvaniu cesta a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25 až 30 min. Vychladnuté nakrájame na rezy, alebo kocky, posypeme práškovým cukrom a podávame.