Či už v tvare číslice, srdiečka…. skrátka torty z plátov (lineckých, alebo medových) plnené krémom so šľahačkou spolu s mascarpone, dozdobené ovocím sú tento rok veľmi obľúbené.
Pre milovníkov medových rezov a medovej torty, pridávam recept na túto vynikajúcu a originálnu narodeninovú tortu z medových plátov.
Torta, tak ako medové rezy potrebuje určitý čas, aby „nažila“.
Narodeninová torta z medových plátov
s krémom so šľahačkou a mascarpone,
dozdobená ovocím
Suroviny na 1 ks medový plát (pečieme 3 pláty):
150 g kryštálový cukor,
1 vajce,
50 g maslo,
2 PL med,
1 ČL sóda bikarbóny,
6 PL mlieko,
500 g hladká múka.
Lekvár na potieranie.
Suroviny na krém pre celé srdce (pri menšej torte, stačí polovičná dávka):
1 kg mascarpone,
4 ks šľahačková smotana (250 ml),
4 ks vanilkový cukor,
práškový cukor podľa chuti,
2 PL Créme Olé vanilkový (Dr.Oetker).
Na dozdobenie:
ovocie a sladkosti podľa chuti (makrónky, trubičky…)
Postup:
Nad parou vymiešame kryštálový cukor, vajce, maslo, med a mlieko, kým sa suroviny pekne spoja. Tesne pred odstavením pridáme sódu bikarbónu a premiešame. Prehriatu a spojenú hmotu, ktorá nám krásne rozvoniava medom 🙂 odstavíme a pridáme do preosiatej hladkej múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme ešte teplé na papieri na pečenie a vykrojíme požadovaný tvar (srdce). Cesto s papierom opatrne prenesieme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C zhruba 5 minút. Ak cesto vychladne, môžeme ho na chvíľku zohriať v mikrovlnke, aby sa s ním lepšie pracovalo. Takto upečieme všetky 3 pláty, ktoré potrieme lekvárom, naplníme krémom (cukrárske vrecko so špičkou, ktorá má väčšiu dieru) a dozdobíme ovocím a sladkosťami podľa chuti.
Príprava krému: V miske vymiešame mascarpone s vanilkovým a práškovým cukrom, následne pridáme vyšľahanú šľahačku a nakoniec prisypeme Crém Olé. Všetko spolu dobre vymiešame.