Pre milovníkov čokolády pridávam recept na túto famóznu tortu z kakaového korpusu zo špaldovej múky s tromi druhmi čokolády
Torta TRIO čokoláda
Suroviny na korpus o priemere 24 cm:
65 g hladká špaldová múka,
125 ml cmar,
60 g kryštálový/trstinový cukor,
60 g maslo,
20 g kakao,
1 vajce,
štipka soli,
1/2 ČL sóda bikarbóna.
Suroviny na plnku z tmavej čokolády:
300 g tmavá čokoláda (s vyšším obsahom kakaa),
250 ml smotana na šľahanie 33 %,
50 ml studená voda,
40 g maslo,
5 g želatína.
Suroviny na plnku z mliečnej čokolády:
300 g mliečna čokoláda,
250 ml smotana na šľahanie 33 %,
50 ml studená voda,
40 g maslo,
5 g želatína.
Suroviny na plnku z bielej čokolády:
300 g biela čokoláda,
250 ml smotana na šľahanie 33 %,
50 ml studená voda,
40 g maslo,
10 g želatína.
Na dozdobenie torty:
jahody (prípadne drobné ovocie ako maliny, ríbezle…), živé kvety (sirôtky…), čokoládové bonbóny, orechy…..
Postup:
V miske vymiešame maslo s cukrom do peny, postupne pridáme vajce, cmar, preosiatu múku, preosiate kakao, sódu bikarbónu, soľ a všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Hotové cesto nalejeme do tortovej formy (vystlanej papierom na pečenie) o priemere 24 cm a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zhruba 15 min. Hotový korpus necháme vychladnúť. Na vychladnutý korpus nanesieme ako prvú tmavú čokoládu a dáme do mrazničky po dobu 20 min. Potom nanesieme mliečnu čokoládu a opäť dáme do mrazničky na min. 20 minút. Nakoniec dáme poslednú bielu čokoládu, dáme na 20 minút do mrazničky. Tortu necháme tuhnúť už len v chladničke.
Príprava čokolády: Želatínu zalejeme studenou vodou (ak použijeme plátky, necháme ich „napučať“, ak použijeme prášok, počkáme kým sa vytvorí želatina). Medzitým si vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Do rozpustenej čokolády vmiešame želatínu s vodou a miešaním vo vodnom kúpeli necháme želatínu rozpustiť. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. V miske vyšľaháme tuhú šľahačku, ktorú nakoniec vareškou zapracujeme do čokoládovej zmesi izbovej teploty. Takto pripravíme všetky tri čokolády.