Detská narodeninová torta z rozprávky Ľadové kráľovstvo je zhotovená z piškótových korpusov, plnená vanilkovou a karamelovou plnkou, potiahnutá poťahovou hmotou vyhotovenou z cukríkov marshmallows a dozdobená vežičkami z tortových oblátok a zrmzlinových kornútkov.
Detská narodeninová torta Ľadové kráľovstvo
Suroviny na 1 korpus (piekla som 4 korpusy vo veľkosti veľkého plechu a 2 korpusy kruhové, ktoré som prerezala na polovicu, čiže boli i 4 korpusy kruhové):
5 ks vajcia,
5 PL polohrubá múka,
5 PL práškový cukor,
1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva.
1 ČL olej,
v prípade kakaového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL), kakaa,
v prípade orechového korpusu (zameníme 2 PL múky za 2 PL mletých vlašských orechov).
Suroviny na plnku:
Vanilková plnka:
500 g maslo,
500 g práškový cukor,
2 balík Zlatý klas,
1 l mlieko,
1 vanilkový cukor.
Karamelová plnka:
1 Salko Karamel,
300 g maslo,
2 ks lekvár na korpus,
(čaj, káva, rum na pokvapkanie korpusov).
Suroviny na poťahovú hmotu na 1 dávku (robila som 3 dávky, na poťahovanie i zdobenie):
175 g amerických cukríkov marshmallows (kúpime v Lidli),
2 PL voda,
štipka kyselina citrónová,
vanilkový extrakt (nemusí byť),
700-750 g práškový cukor (vrátane dopracovania na doske),
potravinárske farbivo (použila som gélovú farbu kráľovská modrá).
Suroviny na vežičky:
1 balenie tortové oblátky,
5 ks zmrzlinové kornútky,
rolka z papierových kuchynských obrúskov.
Na vystuženie torty:
4 ks slamky + 2 ks špajdle,
kartón, alobal, potravinárska fólia.
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtok a vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, zamiešame 5 PL múky zmiešanej s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme olej. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista. Takto upečieme biely korpus. Druhý korpus kakaový pečieme tak isto, len namiesto 5 PL múky dáme 3 PL polohrubej múky a 2 PL kakaa. Tretí korpus môžeme upiecť orechový, opäť zameníme múku za 2 PL mletých vlašských orechov. Vychladnuté korpusy naplníme. Spodný korpus pokvapkáme rumom, čajom, alebo kávou, potrieme lekvárom, dáme plnku, priložíme druhý korpus. Takto navrstvíme všetky korpusy. Zvlášť si urobíme spodnú tortu v tvare obdĺžnika a zvlášť vrchnú tortu v tvare kruhu. Obe torty potrieme plnkou, dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté torty potiahneme poťahovou hmotou najskôr za 4 hodiny, najlepšie až na druhý deň. Keďže je torta dojposchodová, vystužíme ju. Do spodnej torty som dala 4 slamky (zastrihneme podľa hrúbky torty), ktoré som vyplnila špajdlami a na vrch som pod kruhovú tortu dala kartón, obalený alobalom a potravinárskou fóliou. Kartón je v tvare kruhu a musí byť o niečo menší ako je torta, aby ho nebolo vidieť. Tortu dozdobíme podľa fantázie.
Plnka vanilková: Z mlieka, Zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutý puding.
Plnka karamelová: Maslo a Salko Karamel vymiešame do hladka. Ak nemáme Salko Karamel, uvaríme klasické Salko vo vode zhruba 2-2,5 hodiny. Varíme deň vopred.
Poťahová hmota z cukríkov marshmallow:
Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou a dáme do mikrovlnky rozpustiť zhruba na 2-3 minúty. Počas tejto doby ich 2 až 3-krát premiešame. Mala by vzniknúť taká pena, do ktorej pridáme kyselinu citrónovú a pár kvapiek vanilkového extraktu. Ak chceme hmotu zabarbiť, pridáme farbivo ešte pred pridaním práškového cukru, čiže do roztopených cukríkov. Následne vmiešame 500 g preosiateho práškového cukru, premiešame vareškou, alebo ručným mixérom s nádstavcami na hnetenie, vyklopíme na dosku a ručne dopracovávame so zvyšným cukrom a s vodou (maximálne 2 PL). Hmotu vyváľkame na doske poprášenej Solamylom, alebo práškovým cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu po vypracovaní hmoty ihneď potiahneme, vtedy sa s ňou robí najlepšie. Ak nám zostane hmota naviac, zabalíme ju do mikroténového sáčka, vložíme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a dáme do chladničky. Neskôr ju pridáme do novej hmoty pri roztápaní cukríkov. Hmota MMF je elastická a dobre sa s ňou pracuje, avšak robím ju, keď poťahujem biele torty, prípadne torty nie s príliš sýtym zafarbením. Keď sa pridá väčšie množstvo farby, hmota stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa…
Zhotovenie vežičiek:
Tortovú oblátku si obalíme do mokrej kuchynskej utierky, asi na 15-20 minút, necháme ju odmäknúť, aby sa dala formovať. Oblátku si natočíme na rolku, ktorá je obalená potravinárskou fóliou. Konce spojíme, aby sa prilepili a necháme vyschnúť. Ak chceme oblátku upravovať strihaním (napr. na menšie vežičky), robíme tak, keď je oblátka ešte mäkká, aby sa nelámala.