Vynikajúci toastový chlieb s kváskom i droždím s ľahkou a vzdušnou štruktúrou. Z tohoto cesta sa pečie i ciabatta (taliansky chlieb). Dlhší čas kysnutia a vyšší obsah tekutín dodáva chlebu ľahkosť a osobitú pórovitú štruktúru. Cesto je veľmi mokré, zložito sa spracováva a s prípravou je potrebné začať deň vopred. Nepodľahnite pokušeniu pridať múku navyše, aby sa s cestom lepšie pracovalo a nespracovávajte ho príliš dlho.
Toastový chlieb s kváskom i droždím
Suroviny na kvások:
- 2,5 g čerstvé droždie, alebo 1/2 ČL sušené droždie,
- 150 ml voda,
- 3 PL vlažné mlieko,
- 1/2 ČL med, alebo kryštálový cukor,
- 150 g hladká múka T650.
Suroviny na cesto:
- 2,5 g čerstvé droždie, alebo 1/2 ČL sušené droždie,
- 250 ml voda,
- 1/2 ČL olivový olej,
- 350 g hladká múka T 650,
- 1,5 ČL himalájska soľ.
Postup:
Príprava kvásku: Sušené droždie vsypeme do veľkej nádoby s vodou a mliekom. Necháme 5 minút, pridáme med, alebo cukor a pomiešame, aby sa droždie rozpustilo. Pridáme múku a vytvoríme riedke cesto. Misku prikryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín, alebo cez noc.
Príprava cesta: Sušené droždie vsypeme do malej nádoby s vodou. Necháme 5 minút a pomiešame, aby sa droždie rozpustilo. Pridáme rozpustené kvasnice a olivový olej ku kvásku a dobre premiešame. Vmiešame múku a soľ a vytvoríme vlhké lepkavé cesto. Rázne miešame asi 5 minút, cesto bude pružné a začne sa odlepovať od stien misy, ale ostane dostatočne mäkké na miesenie. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 3 hodiny, kým nestrojnásobí svoj objem a nebude plné vzduchových bublín. Po vykysnutí cesto dáme do papierom vystlanej formy a necháme neprikryté kysnúť asi 20 – 30 minút. Ak by sme robili ciabatty, cesto pomocou škrabky rozdelíme na dva kusy a položíme na dobre pomúčené plechy (vytvarujeme obdĺžniky dlhé asi 30 cm). Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C zhruba 30 – 40 minút do zlatista.