Vynikajúce syrovo-grahamové pečivo zo špaldovej celozrnnej múky, s pestrecom mariánskym, s černuchou (čierny kmín).
Táto slaná maškrta je vhodná pri detoxikácii a regenerácii pečene.
Suroviny:
100 g drvený pestrec mariánsky,
400 g celozrnná múka špeciál-stredná,
500 g 100% špaldová celozrnná polohrubá múka,
1 balík kypriaci prášok do pečiva,
500 g maslo,
300 g strúhaný tvrdý syr (EIDAM),
2 ČL soľ,
150 g grécky jogurt natur,
200 ml mlieko.
Na potretie:
1 ks vajce.
Na posypanie:
černucha,
strúhaný syr,
sezamové semienka,
chia semienka,
ľanové seminka.
Postup:
Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť 12 hodín v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku zhruba 3 mm a s formičkou povykrajujeme. Pečivo uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme černuchou, strúhaným syrom, alebo sezamovými, ľanovými, prípadne chia semienkami. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 12-15 minút.