Syrové praclíky sú vynikajúcou slanou pochúťkou k pivu či vínku. Toto trvanlivé slané pečivo obvykle pečiem na Vianoce i Veľkú noc, prípadne inú príležitosť.
Slané praclíky so syrom a smotanou
Suroviny:
1 kg polohrubá múka,
1 balík kypriaci prášok do pečiva,
500 g maslo,
300 g strúhaný tvrdý syr (EIDAM),
2 ČL soľ,
250 ml kyslá smotana.
Na potretie: 1 ks vajce.
Na posypanie:
strúhaný syr,
sezamové semienka,
ľanové seminka.
Postup:
Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť 12 hodín v chladničke. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku zhruba 3 mm a s formičkou na praclíky povykrajujeme. Praclíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom, alebo sezamovými, ľanovými, prípadne chia semienkami. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 12-15 minút.