Vynikajúce slané syrové oblátky pečiem z mlieka, nie z vody. Oblátky sú vhodné na akúkoľvek príležitosť, či už Vianoce, Veľká noc, Silvester, rodinné oslavy a podobne.
1 l mlieka,
1/2 kg hladkej múky Extra špeciál,
1 PL soli,
1 ČL rasce,
3 PL oleja,
1 vajce,
1 žĺtok,
70 g strúhaného syru.
Postup:
Do hlbšej nádoby dáme preosiatu hladkú múku, soľ, rascu, syr a spolu premiešame. Syr môžeme použiť akýkoľvek, podľa chuti, ja dávam najčastejšie eidamskú tehlu. V letnom mlieku rozhabarkujeme vajce a žĺtok. Za stáleho mixovania s ručným mixérom na najnižšom stupni rýchlosti prilievame do múky. Nakoniec pridáme olej a všetko poriadne rozmixujeme – zvýšime na vyšší stupeň rýchlosti.
Cesto necháme odstáť minimálne 2 hodiny, ja však pečiem najskôr za 4 až 5 hodín. Jemnejšie oblátky sa však upečú z cesta, ktoré necháme postáť napríklad z večera do rána, alebo 10 až 12 hodín v chladničke. Cesto pri pečení by malo mať izbovú teplotu, takže keď ho vytiahneme z chladničky, necháme ho ešte chvíľu odstáť.
Ak je potrebné pred pečením si cesto rozriedime s trochou vody alebo mlieka, nepracujeme s hustým cestom!
Najlepšie zistíme, že je cesto husté pri správnej technike pečenia tak, že pri pečení zostanú oblátky vzadu tmavšie a vpredu bledšie. Potom sú dve možnosti, musíme silno pritlačiť, aby boli rovnako hrubé vzadu aj vpredu, alebo rozriedime cesto.