Vanilkovo-kakaové sušienky v tvare motýľa sú výrazné svojou chuťou, ale aj vzhľadom. Na prvý pohľad vyzerá, že pripraviť takéto sušienky je veľmi náročné, avšak príprava je veľmi jednoduchá, zároveň i zábavná. A výsledný efekt stojí za to. Sušienky môžeme upiecť na Veľkú noc, Vianoce, ale kľudne i len tak ku kávičke alebo k čaju.
Vanilkovo-kakaové sušienky motýle
Suroviny:
2 hrnčeky hladká múka (280 g ),
1 hrnček kukuričný škrob, prípadne Zlatý klas (140 g),
1 hrnček práškový cukor (140 g),
1 ČL kypriaci prášok do pečiva (5 g),
1 ČL vanilkový extrakt,
1 vajce,
3/4 hrnčeka maslo (180 g),
1,5 PL kakao.
Postup:
Vo veľkej miske zmiešame všetky suroviny okrem kakaa a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice, jednú necháme bledú, do druhej primiešame kakao. Obe cestá dáme do mikroténového sáčku zhruba na 30 minút a necháme odležať v chladničke. Medzitým si predhrejeme rúru na 180 °C. Vychladené cesto vyvaľkáme na rovnako veľké obdĺžniky. Tmavý obdĺžnik uložíme na svetlý a zrolujeme do rolády. Roládu rozrežeme na polovicu, vzniknú dve rolády, ktoré spodnou časťou priložíme k sebe (ako je na obrázku). Takto spojené rolády nakrájame na zhruba 5 mm plátky. Následne narezané kúsky stlačíme prstami v strede a vznikne motýľ. Motýle naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme zhruba 10 – 15 minút do zlatista.