Špaldový orechový mrežovník
Suroviny na cesto:
300 g hladká špaldová múka,
1 ks kypriaci prášok do pečiva,
100 g kryštálový/trstinový cukor,
180 g maslo,
2 ks vajcia,
2 PL sušené mlieko,
1 ČL mletá škorica,
3 ks mleté klinčeky (zomelieme v kávovom mlynčeku).
Suroviny na dohotovenie:
100 g mleté, príp. rozdrvené, alebo nasekané vlašské orechy,
džem na potretie.
Postup:
Zo surovín si pripravíme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na dve časti – 2/3-iny a 1/3-inu. 2/3-iny cesta vyvaľkáme a preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie. Cesto potrieme džemom a posypeme vlašskými orechmi. Zo zvyšného cesta rukami „vyšúľame“ dlhé šúlance, ktoré ukladáme uhlopriečne od seba zhruba 1 – 1,5 cm. Druhý rad pásikov ukladáme krížom cez prvé, aby sme dostali pravidelné mriežky. Mriežky potrieme rozmiešaným vajcom a môžeme ešte posypať napr. posekanými orechmi (vlašské, mandle), ale nemusíme. Hotový koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180° – 190 °C zhruba 20 – 25 min. Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom.