Vynikajúci špaldový koreňový chlieb zo špaldovej celozrnnej múky je vhodný pre zdravé jarné raňajky. A keďže sa blížia veľkonočné sviatky, kedy má každý napečené samé dobroty, práve teraz je ideálny čas na takéto zdravé raňajky, ktoré sú nevyhnutnosťou v každej domácnosti. Pečivo môžeme posypať ľanovými, sezamovými, slnečnicovými, tekvicovými i chia semienkami, rascou aj hrubozrnnou soľou. Z dávky vyjdu 4 kusy a v prípade potreby je možné chlieb aj zamraziť.
Špaldový koreňový chlieb zo špaldovej celozrnnej múky a cottage cheese s pažítkou
Suroviny:
400 g celozrnná špaldová múka,
20 g droždie,
2 dcl vlažné mlieko,
1 PL kryštálový cukor,
1 ČL himalájska soľ,
125 g tvarohový bylinkový syr (ja som použila cottage cheese s pažítkou),
3 PL olivový olej.
Postup:
Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru, ktorý odoberieme zo surovín na cesto, urobíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor, cottage cheese, olej, kvások a vypracujeme cesto ručne dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 °C asi 10 minút. Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme pri teplote 170 °C asi 10 minút. Hotové chleby necháme vychladnúť na mriežke prikryté utierkou.