Špaldový koreňový chlieb

Vynikajúci špaldový koreňový chlieb zo špaldovej celozrnnej múky je vhodný pre zdravé jarné raňajky. A keďže sa blížia veľkonočné sviatky, kedy má každý napečené samé dobroty, práve teraz je ideálny čas na takéto zdravé raňajky, ktoré sú nevyhnutnosťou v každej domácnosti. Pečivo môžeme posypať ľanovými, sezamovými, slnečnicovými, tekvicovými i chia semienkami, rascou aj hrubozrnnou soľou. Z dávky vyjdu 4 kusy a v prípade potreby je možné chlieb aj zamraziť.

Špaldový koreňový chlieb zo špaldovej celozrnnej múky a cottage cheese s pažítkou

špaldový koreňový chlieb fotopostup

Suroviny:

400 g celozrnná špaldová múka,

20 g droždie,

2 dcl vlažné mlieko,

1 PL kryštálový cukor,

1 ČL himalájska soľ,

125 g tvarohový bylinkový syr (ja som použila cottage cheese s pažítkou),

3 PL olivový olej.

 

Postup:

Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru, ktorý odoberieme zo surovín na cesto, urobíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor, cottage cheese, olej, kvások a vypracujeme cesto ručne dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 °C asi 10 minút. Po 10 minútach znížime teplotu a chlieb dopečieme pri teplote 170 °C asi 10 minút. Hotové chleby necháme vychladnúť na mriežke prikryté utierkou.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.