Najčastejšie chlieb pečiem zo špaldovej múky a špaldovej celozrnnej múky. Samozrejme, občas upečiem i pšeničný, pšenično-ražný a iný chlieb. Avšak, keďže u nás sa pečivo konzumuje každodenne, rozhodla som sa pre zdravšiu variantu. Špaldová múka je nielenže zdravšia, ale pečivu dodáva i orieškovú chuť, chlieb je vláčnejší a aromatickejší.
Kváskový špaldový chlieb s tekvicovými, sezamovými, slnečnicovými a ľanovými semienkami
Suroviny na kvások:
1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),
160 g ražnej múky,
170-180 ml vlažnej vody,
Suroviny na chlieb:
600 g špaldovej múky,
5 g celej rasce,
20 g himalájskej soli,
1 ČL tekvicových semienok,
1 ČL sezamových semienok,
2 ČL slnečnicových semienok,
1 ČL ľanových semienok,
240 g kvásku,
330 ml vlažnej vody.
Postup:
V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 300 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie špaldového chleba.

Do misky si dáme špaldovú múku, rascu, himalajskú soľ a semiačka. Všetky suché suroviny premiešame, potom pridáme 300 ml kvásku a 330 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kvasiť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme podľa fotografie, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách cesto stočíme, vytvarujeme bochník a dáme do múkou vysypanej, alebo solamylom vysypanej ošatky. V ošatke necháme bochník kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti (urobíme si „prstový test“, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je chlieb nakysnutý, dáme ho na rozpálený plech, na ktorom je papier na pečenie, chlieb narežeme postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme prvých 15 minút na 250 ° C so zaparením, potom stíšime na 190 °C a dopekáme 35 min. Či je chlieb vo vnútri upečený zistíme tak, že pri poklepaní zo spodu by mal duto zvoniť. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke, prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť.
Zaparenie: Rozpálime rúru na 250 °C, po dosiahnutí 250 °C necháme nahriať cca 30 minút. Na dne rúry pridáme starý plech a po vložení chleba do rúry vylejeme do starého plechu hrnček horúcej vody pre vytvorenie pary v rúre. Potom rýchlo zatvoríme dvierka. Po 15 minútach znížime rýchlosť na 190 °C