Niet nad domáce pečivo a domáce rožky, či žemle sú ozajstnou pochúťkou. Či už použijeme pšeničnú hladkú múku, alebo špaldovú hladkú, pečivo vždy chutí skvele.
Domáce špaldové rožky
Suroviny na 20 ks:
1 kg hladká špaldová múka,
42 g droždie,
650 ml mlieko,
50 ml olej,
20 g himalájska soľ,
1 ČL kryštálový cukor,
1 vajce na potretie.
Postup:
Zo 150 ml mlieka (ktoré odoberieme zo surovín na cesto), 1 ČL kryštálového cukru a droždia si urobíme kvások. Do misky dáme preosiatu múku, pridáme soľ, zvyšné mlieko, olej a kvások. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minút, až nám vznikne hladké nelepivé cesto. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 20 rovnakých častí, každú časť premiesime, urobíme guľku a prikryté necháme podkysnúť zhruba 20 minút. Potom každú guľku vyvaľkáme do oválu a zrolujeme do tvaru rožka. Rožky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme prikryté potravinárskou fóliou podkysnúť ešte 15 až 20 minút. Nakoniec ich potrieme vajcom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C zhruba 15 – 20 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
fíha, tak tyhle vyzerajú ako z profesionálnej pekárne, wow
Peťka, ďakujem veľmi pekne ?