Bublanina je rýchla, nenáročná na prípravu a najviac ju milujú deti. Je to skrátka bleskový a veľmi chutný koláč, ktorý zvládne každá začínajúca gazdinka. Špaldová bublanina je vynikajúca s akýmkoľvek ovocím, či už sladším, alebo kyselkavým, taktiež čerstvým, zaváraným prípadne i rozmrazeným ovocím.
rýchla a chutná
jahodová bublanina zo špaldovej múky
Suroviny:
400 g hladká špaldová múka,
1 balík kypriaci prášok do pečiva,
300 g trstinový cukor,
6 ks vajcia,
10 kvapiek vanilkový extrakt (alebo 1 vanilkový cukor),
150 ml olivový olej,
150 ml vlažná voda,
1 kg ovocie (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle…),
práškový cukor na posypanie.
Postup:
V miske zmiešame vajcia s trstinovým cukrom do penista (ak namiesto vanilkového extraktu dáme vanilkový cukor, primiešame ho k trstinovému cukru). Ďalej pridáme olej, vodu a všetko spolu dobre premiešame. Potom pridáme špaldovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Všetko spolu dobre vymiešame, najlepšie ručným mixérom. Hotové cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch naukladáme nakrájané jahody, prípadne iné ovocie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 35 až 40 minút do zlatista. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a nakrájame na kocky, alebo rezy.