Sirup zo smrekových výhonkov je vynikajúci, veľmi účinný a prírodný domáci sirup v období viróz, v období prechladnutia a proti kašlu. Sirup je výborný najmä pre deti. Užíva sa 3 až 4 krát denne, jedna čajová lyžička sirupu. Sirup taktiež zvyšuje imunitu, rozpúšťa hlieny, podporuje prekrvenie kože a na prevenciu sa môže užívať 1 polievková lyžica denne, najlepšie ráno. Príprava sirupu je nenáročná, jednoducho sa v pohári vrstvia smrekové výhonky s vrstvami cukru. V recepte je použitý kryštálový cukor, ale kto uprednostňuje hnedý, kľudne môže použiť i trstinový cukor. Do sirupu sa môže pridať i med, ale vtedy sa sirup musí variť. Med sa pridáva do scedeného sirupu a varí, kým sa nevytvorí pena.
prírodný domáci sirup zo smrekových výhonkov v období viróz, v období prechladnutia a proti kašlu
Suroviny:
májové výhonky smreka,
1 – 1,2 kg trstinový/kryštálový cukor.
Postup:
Natrháme májové výhonky smreka, môže byť i jedľa, dôležité je, aby výhonky neboli znečistené prachom a exhalátmi z ciest a priamo v meste. Smrekové výhonky opláchneme, necháme odkvapkať a vrstvíme v 4 l pohári. Na spodok pohára natlačíme zhruba 5 centimetrovú vrstvu výhonkov smreka, dáme približne 1 centimetrovú vrstvu cukru, opäť vrstvu smrekových výhonkov, vrstvu cukru a takto pokračujeme až do vrchu pohára. Na vrch pohára dáme celofán a zagumičkujeme. Postavíme na okenný parapet, alebo iné slnečné miesto približne na 2 týždne a necháme cukor rozpustiť. Cukor sa začne rozpúšťať a výhonky pustia šťavu. Po 2 týždňoch by mali výhonky zblednúť, zmenia farbu na hnedú. Sirup scedíme cez gázu a dáme do sklenených fliaš. Skladujeme v chladničke.