Ak vám zostala ešte nejaká tá cuketa zo záhradky, určite v tomto chladnom a upršanom období sú vynikajúce cuketovo-cesnakové tyčinky, ktoré pri pečení rozvoniavajú cesnakom po celom dome. A tá vynikajúca chuť. Toto slané pečivo je možné pripraviť i v zdravšej verzii, či už so špaldovou múkou, ale i bezlepkovou múkou, čiže túto dobrotu si […]
Latest Posts
Domáce tatramelky
Jednoduché, rýchle a výborné domáce tatramelky (karamelová pochúťka s burizonmi) sú nenáročné na suroviny a prípravu, takže ich zvládne každá gazdinka. Tatramelky sa zhotovujú z ryžových neochutených burizonov, čiže maškrta je bezlepková, vhodná aj pre celiatikov. Na rozdiel od kupovaných, je veľkou výhodou to, že sladidlo si môžete dať, kto aké preferuje, či už kryštálový, […]
Kinder mliečny rez
Domáci kinder mliečny rez je nenáročný na prípravu a deti ho milujú 🙂 Klasickú polohrubú múku môžeme zameniť za špaldovú, kryštálový cukor za trstinový, namiesto margarínu použijeme maslo a hneď ho máme o niečo v zdravšej verzii. Domáci kinder mliečny rez zo špaldovej múky
Slivkový kysnutý koláč
Kysnuté cesto je vari najrozšírenejšie a najobľúbenejšie v každej domácnosti, nakoľko sa z neho dajú upravovať najrôznejšie koláče veľkého aj malého tvaru a v rôznych obmenách máme vždy nový múčnik. Kysnuté cesto sa vydarí iba vtedy, ak ho dobre vypracujeme, či už miesime redšie cesto varechou, alebo husté cesto rukou, musíme miesiť tak dlho, až […]
Slivkový kompót
Čerstvé slivky obsahujú cukor, ďalej vitamín C, B1 a B2, karotín, kyselinu nikotínovú, kyselinu pantotenovú. Majú vysoký obsah železa, vápnika, menej draslíka. Zo sliviek najčastejšie pripravujeme kompót, lekvár, taktiež sa uchovávajú aj sušené, ale vynikajúce sú aj v slivovici 🙂 Môžeme ich uchovať i bez tepelnej úpravy v mrazničke, alebo si zakonzervujeme slivky vo vlastnej […]
Hruškový kompót
Hrušky majú malý obsah vitamínu C, obsahujú však iné cenné látky, ako napríklad flavóny, karotenoidy, vlákninu a pektíny, ktoré podporujú činnosť čriev, prispievajú k ich očisteniu od rôznych škodlivín a majú protirakovinové účinky. Sú cenným zdrojom kyseliny listovej, dôležitej pre tvorbu krvi a fenolových látok, ktoré spevňujú cievne steny a pôsobia protiskleroticky a protizápalovo. Majú […]
Jablkový koláč
Ak máte chuť na sladké, resp. na domáci koláč a nechcete tráviť príliš veľa času pri sporáku, pridávam tento recept na rýchly a vynikajúci koláč zo strúhaných jabĺk, so škoricou, s domácim lekvárom a s čokoládovou polevou. Koláč je teda nenáročný na čas, ale i prípravu, takže ho zvládne každá gazdinka 😉 Jablkový koláč so […]
Cuketový koláč z ovsených vločiek
Vynikajúci, šťavnatý cuketový koláč z ovsených vločiek, potretý domácim lekvárom a poliaty ganache polevou
Pudingový koláč II.
Vynikajúci pudingový koláč na všedné aj slávnostné príležitosti. Jeden recept na pudingový koláč som už pridala. Ten bol z troch druhov pudingu, kde sa do cesta primiešavali len pudingové prášky, ktoré urobili krásny farebný efekt na piškótovom ceste. Avšak tento je šťavnatejší a lahodnejší, nakoľko do piškótového cesta pridávame uvarený vychladnutý puding a na vrch […]
Mäsové guľky
Síce teraz idú väčšinou recepty s dobrotami zo zeleniny, ale ja som dostala chuť a tentokrát som si pripravila takéto vynikajúce tradičné mäsové guľky v zemiakovom ceste na kyslej kapuste s mletým mäsom a so slaninou. Mäsové guľky v zemiakovom ceste s kyslou kapustou