Mám veľmi rada rožky so slaninou a často som ich kupovala v hypermarketoch. Ale keďže domáce sú domáce, rozhodla som sa upiecť tieto vynikajúce kváskové špaldové slaninkové rožky v málinko zdravšej verzii. Na vrch som dala oravskú slaninu a nahrubo nastrúhaný syr, pri obmene slaniny, napr. za anglickú, budú rožky anglické 🙂
Latest Posts
Moravské koláčiky
Moravské koláčiky patria na každý sviatočný stôl. Tieto nadýchané koláčiky, ktoré sú mäkké aj na druhý deň sa môžu robiť v rôznych obmenách. Ja ich robievam ako klasické moravské koláče, alebo svadobné moravské koláčiky s priemerom zhruba 4 cm. Svadobné moravské koláčiky môžu byť s náplňou lekvárovou, orechovou, tvarohovou i makovou.
Kváskový špaldový celozrnný chlieb so semienkami
V obchodoch čítame samé etikety: aké je zloženie výrobkov, koľko kalórií a éčiek obsahujú a podobne. U pečiva, ktoré nie je balené sa ťažko dozvieme z čoho sa skladá. V supermarketoch majú väčšinou označené nebalené pečivá ako celozrnné, viaczrnné, cereálne a iné. Je nesmierne veľa druhov pečiva a kto sa v tom má vyznať? Viaczrnné znamená, […]
Škoricové trubičky
Krehunké chuťovo vynikajúce trubičky so škoricovou príchuťou pečiem z mlieka, nie z vody. Do cesta dávam mletú škoricu, nie škoricový cukor. Trubičky pečiem na rôzne príležitosti ako napr. Vianoce, Veľkú noc, rodinné oslavy a podobne.
Orechové trubičky
Krehunké chuťovo vynikajúce orechové trubičky pečiem z mlieka, nie z vody a kvalitných domácich surovín, ako med a vlašské orechy.
Založenie a namnoženie ražného kvásku
Starosti o kvások a jeho kvalitu sú náročné. Kvások sa necháva niekoľko dní zrieť tak, že sa každý deň prikrmuje novým prídavkom vody a múky. Zo zrelého kvasu sa odoberá malá časť kvásku, ktorá sa vždy necháva ako základ pre ďalšie cesto. Zvyšná časť sa stáva základom chlebového cesta.
Kváskový špaldový chlieb so semienkami
Najčastejšie chlieb pečiem zo špaldovej múky a špaldovej celozrnnej múky. Samozrejme, občas upečiem i pšeničný, pšenično-ražný a iný chlieb. Avšak, keďže u nás sa pečivo konzumuje každodenne, rozhodla som sa pre zdravšiu variantu. Špaldová múka je nielenže zdravšia, ale pečivu dodáva i orieškovú chuť, chlieb je vláčnejší a aromatickejší.
Mašličky z lístkového cesta
Lístkové cesto je vynikajúci základ na rôzne sladké i na slané maškrty. Cesto občas pripravujem i doma z múky a masla, hlavne na domáce šamrole, tie potom majú vynikajúcu príchuť masla. Avšak niekedy ho i kupujem, čo je rýchle, praktické a hlavne bez práce. Kúpené lístkové cesto najviac používam na slano. Tieto chutné mašličky z lístkového cesta, […]
Jablkové ruže
Jednoduché, rýchle a chutné jablkové ruže z lístkového cesta zvládne každá gazdinka. Nádherné jablkovo-škoricové ruže s marhuľovým lekvárom z lístkového cesta možno vyhotoviť i na slano, ako napr. pizza ruže, kde možno jablká, škoricový cukor a lekvár zameniť za šunku, syr, kečup a pizza korenie. Nakoľko sú ruže nielen chutné, ale i nádherné na […]
Domáce trdelníky
Vynikajúce tradičné trdelníky, ktoré rozvoniavajú po jarmokoch sa dajú upiecť i doma a bez formy na trdelníky. Namiesto formy môžeme použiť napr. plechovky od piva 0,5 l alebo sklenené poháre, drevený valček položený na hlbokom plechu a pod. Ja so v recepte použila plechovky, ktoré som obalila alobalom, ale i drevený valček.