Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Keďže po fašiangoch nasleduje 40 dňový pôst, ktorý trvá až do Veľkého piatku a fašiangy sú časom karnevalov, plesov, zábavy, ale aj dobrých a nie vždy práve najzdravších jedál, som i ja neodolala tradičným fašiangovým fánkam. Ak ste sa rozhodli spolu so mnou „zhrešiť“, pripájam svoj […]
Latest Posts
Valentínske srdiečka s jahodovým krémom
Keďže sa blíži sviatok zaľúbených, dáme si niečo na valentínsku nôtu, takže Valentínske srdiečka z odpaľovaného cesta, s lahodným jahodovým pudingovým krémom.
Tartine bread
Tartine bread je chlieb s robustnou mahagónovou kôrkou a s príjemnou štruktúrou striedky s veľkými vzduchovými bublinami. Tartine chlieb je náročnejší na čas, ale nie na námahu. Cesto je hydratované a so 70 % hydratáciou je dokonalý.
Šťavnaté broskyňové rezy
Tieto šťavnaté broskyňové rezy nielen dobre vyzerajú, ale aj vynikajúco chutia. Hodia sa na každú príležitosť. Broskyňové rezy môžeme dozdobiť marcipánovými lístočkami a kúskami broskýň.
Jahodový koláč po rusky
Jahodový koláč po rusky je z tuhého cesta a môže sa pripraviť z akéhokoľvek ovocia. Múku môžeme použiť polohrubú, prípadne si múky nakombinovať. Ja som dala do cesta pohrubú i špaldovú celozrnnú hladkú múku.
Pečený čaj
V chladnom, upršanom a sychravom počasí nie je nič lepšie ako si dať šálku vynikajúceho pečeného čaju. Ja robím pečený čaj veľmi často s rôznymi obmenami ovocia. Na 1 kg ovocia dávam 0,5 kg cukru, i keď sú recepty, kde sa množstvo cukru pohybuje od 500 g až do 2 kg, ale 2 kg cukru […]
Ovocný kysnutý koláč s tvarohom a posýpkou
Na ovocný kysnutý koláč s mrveničkou je nesmierne veľa receptov, avšak ja mám náš rokmi zaužívaný tento vynikajúci recept, o ktorý sa chcem s vami podeliť. Keďže u nás je kysnutý koláč veľmi obľúbený, a ja sa ho neviem dojesť, robievam ho z tejto dávky na 3 plechy. Ale my sme veľkí „jedáci“, takže každý si prispôsobí […]
Vanilkové oblátky
Krehunké chuťovo vynikajúce vianočné oblátky s vanilkovou príchuťou pečiem z mlieka, nie z vody. Niekedy robievam vianočné oblátky i so škoricovou príchuťou, vtedy pridávam do cesta mletú škoricu, nie škoricový cukor. Vanilkové oblátky na Vianoce pod med
Kváskový špaldový pizza koláč
Pizza je vynikajúce jedlo talianskeho pôvodu. Pozostáva z tenkého cesta kruhového tvaru, avšak tvar ani hrúbka nie sú pravidlom. Pizza je u nás veľmi obľúbená, preto som sa rozhodla pripraviť tento pizza koláč v zdravšej – kváskovej verzii. Kváskový špaldový pizza koláč je zhotovený z kvásku z ražnej múky a cesto je zo špaldovej múky. Z dávky […]
Jahodový zákusok so šľahačkou
Lahodný jahodový zákusok s jemnou piškótou, šťavnatou jahodovou plnkou a so šľahačkou je osviežujúcim dezertom v každom počasí. V lete ho môžeme pripraviť z čerstvých jahôd, v zime z kompótu. Ja som mala zmrazené jahody z letného samozberu, tak som použila tie 🙂