Latest Posts

Drobné pečivo, tuhé cestá

Domáca jablková a orechová štrúdľa

Prečo piecť štrúdľu z lístkového cesta? Veď cesto na domácu štrúdľu nie je náročné, je rýchle, lacné a hlavne chutné. Čo je veľmi dôležité, je to, že je zo základných, domácich a kvalitných surovín, čiže nie z polotovaru. Múku môžeme kľudne zameniť i za špaldovú a plnku si zvolí každý podľa chuti. Z nižšie uvedenej dávky […]

Rezy a dezerty

Žĺtkové rezy

Ak by každý vedel piecť tak, ako naše babičky, cukrári by sa museli poobzerať po novej práci. Avšak tieto výborné orechové rezy so žĺtkovou polevou môže upiecť hocikto z nás. Stačí na to iba kuchyňa, správne prísady, mlsný jazyk a chuť piecť. Žĺtkové rezy – je to starý, ale výborný recept. Rezy nie sú náročné na […]

Kysnuté koláče sladké

Pečené buchty

Klasické české pečené buchty, alebo „Honzovy“ buchty pečiem väčšinou, keď s deťmi pozeráme rozprávky. Tieto vynikajúce, rozprávkové pečené buchty s tvarohovou plnkou, sú mäkkučké ako pavučinka a po upečení sa krásne delia od seba. Takže buchty sú napečené, rozprávky nachystané a môžeme začať 🙂

Rezy a dezerty

Punčové rezy

Kto by nepoznal tieto skvelé a hlavne chutné zákusky punčové rezy, ktoré nie sú vôbec zložité. Ak ste ešte doma nepiekli klasický punčák, mám tu pre Vás jeden recept 🙂 Do rezov som dala domáci malinový sirup a domáci malinový lekvár. Polevu som zhotovila z cukru, rumu, malinového sirupu, mlieka a potravninárskeho farbiva, ale kúpiť sa dá i hotová […]

Ostatné pečivo z kvásku

Kváskové pletenky

Keďže pečivo z obchodu už dávno nie je to, čo bývalo, tieto domáce kváskové pletenky sú ozajstnou pochúťkou, ktorú si môže pripraviť každý  a to z kvalitných a čerstvých surovín. Pletenky môžeme posypať hrubozrnnou soľou, celou rascou, prípadne semienkami (ľanové, sezamové…).