Jablkové pité je tradičný zákusok našich starých mám, ktorý nikdy nesklame. Tradičné jablkové pité
Latest Posts
Špaldové bagety
Francúzska bageta je známe chlebové pečivo, pre ktoré je typická chrumkavá zlatistá kôrka a svetlá vláčna striedka. V recepte na klasické francúzske bagety som zamenila pôvodnú hladkú múku T650 za hladkú špaldovú a špaldovú celozrnnú múku. Obmeny, ktoré sa robia z tohoto cesta sú pistolety (puknuté žemle) a pain d´epi (pšeničný klas), pri ktorom sa […]
Makový koláč s ananásom
Hrnčekové koláče sú vďačné rýchle a chutné sladké dezerty, ktorými nič nepokazíme. Obľúbené sú najmä v lete, nakoľko sa dajú robiť s rôznymi obmenami čerstvého ovocia, sú osviežujúce a kedy žiadna gazdinka nechce dlho stáť pri sporáku 🙂 Lahodnú a šťavnatú chuť tomuto koláču dodáva ananás v spojení s mletým makom. Vynikajúci, jednoduchý a rýchly […]
Kivi rezy
Kto má rád sladkosti s ovocím, môže si pripraviť z akéhokoľvek ovocia tento vynikajúci, nenáročný a osviežujúci zákusok so šľahačkou a želatínou. Ja som sa rozhodla pre kivi, ktoré obsahuje množstvo antioxidantov a fytolátok, taktiež obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako pomaranče. Osviežujúci kivi zákusok so šľahačkou a želatínou
Špaldový chlieb s medvedím cesnakom
Medvedí cesnak patrí medzi prvé jarné byliny, ktoré spestrujú našu kuchyňu a zároveň podporuje naše zdravie. Môžeme ho použiť do šalátov, nátierok, na chlieb, do polievok i mäsitých jedál. Medvedí cesnak celkovo posilňuje našu imunitu a má mnoho zdravotných účinkov ako napríklad detoxikácia pečene, znižovanie krvného tlaku, regulovanie vysokého cholesterolu, chráni a prečisťuje obličky, taktiež […]
Praclíky z kysnutého cesta
Slané praclíky z kysnutého cesta sa v Nemecku, odkiaľ toto zakrútené okrúhle soľou, prípadne sezamom posypané pečivo pochádza, sa tradične podáva k pivu alebo ako doplnok k iným nápojom. Praclíky možno rozdeliť na dva druhy. Jedny sú tvrdé a chrumkavé, druhé mäkké a vláčne. Ak chceme radšej chrumkavé, vynecháme záverečné kysnutie po vytvarovaní. Mäkké a […]
Domáci bazový sirup
Baza čierna je liečivá, ozdobná a úžitková rastlina, ktorá sa využíva v kuchyni i v bylinkárstve. Z bazovej šťavy a plodov, čaju z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Obsahuje vitamíny C a B, ovocné kyseliny, éterické oleje, flavonoidy, vďaka ktorým pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a […]
PAIN DE CAMPAGNE
Francúzsky chlieb s kváskom PAIN DE CAMPAGNE sa pečie po celom Francúzsku v rôznych tvaroch a veľkostiach, záleží na regióne i pekárovi. Všetky varianty majú hrubú tmavú kôrku, hojne posypanú múkou, čo tomuto chlebu dodáva charakteristický dvojfarebný vzhľad. Z cesta na tento chlieb sa môžu robiť rôzne obmeny, ako napríklad Couronne (Kráľovský, alebo prstencový bochník, […]
Bezlepková narodeninová torta
Vynikajúca a jednoduchá bezlepková narodeninová torta s čokoládovou polevou
Toastový chlieb s kváskom
Vynikajúci toastový chlieb s kváskom i droždím s ľahkou a vzdušnou štruktúrou. Z tohoto cesta sa pečie i ciabatta (taliansky chlieb). Dlhší čas kysnutia a vyšší obsah tekutín dodáva chlebu ľahkosť a osobitú pórovitú štruktúru. Cesto je veľmi mokré, zložito sa spracováva a s prípravou je potrebné začať deň vopred. Nepodľahnite pokušeniu pridať múku navyše, […]