Levanduľa je na pestovanie nenáročná rastlina, má široké využitie v domácnosti, v kuchyni, v liečiteľstve i kozmetike. Keďže má rada suchšie miesto a hlavne slnko ja som si ju vysadila v záhone, kde ju netreba príliš polievať. Najčastejšie levanduľu využívam ako olej, tinktúru, voňavé vrecúška, ale i v kuchyni ju pridávam do pečenia. Tentokrát som […]
Latest Posts
Bezlepková maková torta
Vynikajúca bezlepková makovo-orechovo-kokosová torta s malinami a čučoriedkami
Levanduľová tinktúra a olej
Levanduľa sa dá použiť na mnoho spôsobov a preto by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Napríklad levanduľový olej spríjemní každú masáž, zregeneruje telo, upokojí svalové a nervové napätie, zároveň má protizápalové účinky, používa sa pri liečbe ekzémov a plesní. Levanduľová tinktúra má taktiež všestranné využitie a preto pridávam tieto domáce recepty. Levanduľový olej a levanduľová tinktúra
Pizza hviezda
Pizza a hranolky sú veľmi obľúbené jedlo, najmä pre deti. Raz za čas isto padne vhod i takáto veľmi chutná „rýchlovka“, ktorá sa rýchlo pripraví a ešte rýchlejšie zje :). Potrebujeme jedno lístkové cesto, z ktorého výdu dve pizze v tvare hviezdy, suroviny na pizzu podľa chuti, hranolky a zeleninu. Vynikajúca a rýchla pizza z lístkového […]
Cuketová nátierka
Cuketa má veľmi nízku energetickú hodnotu, pretože obsahuje okolo 91 % vody, len trocha vlákniny a iba okolo 4 % sacharidov. Najcennejší je vysoký obsah karoténu (ako napr. u papriky) a minerálnych látok (napr. draslíku, ktorý vyplavuje z tela nadbytočnú vodu a soľ). Predovšetkým sa cuketa používa najmä v kuchyni a to na mnoho spôsobov. Má […]
Bezlepkový kakaový koláč
Kakao sa radí medzi tzv. „superpotraviny“, nakoľko obsahuje približne 300 pre telo blahodárnych látok – obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Na spríjemnenie voľných chvíľ pri kávičke je vynikajúci tento kakaový koláč, ktorý robievam niekedy s gluténom, čiže s polohrubou múkou a niekedy bez gluténu, kedy ho pripravujem z bezlepkovej, alebo pohánkovej múky. Koláč môžeme posypať strúhaným kokosom, ale […]
Zavárané uhorky
V súčasnosti si každá gazdinka v letných mesiacoch, keď je dostatok rôzneho ovocia a zeleniny rada na zimu pripraví podľa svojich možností a chutí rôzne množstvo konzervovaných druhov ovocia i zeleniny. Ja teraz pridávam svoj recept na konzervovanie uhoriek so sladkokyslým nálevom. Nálev používam i na konzervovanie malej cibuľky a papriky v oleji, či kápie, ibaže do […]
Malinovo-ríbezľový koláč
Keďže už jahody končia a začalo obdobie malín a ríbezlí, pridávam tento recept na osviežujúci, vynikajúci a hlavne rýchly koláč s malinami, červenými a čiernymi ríbezľami. Bleskový malinovo-ríbezľový koláč s posýpkou
Jahodové tiramisu
Jahodové tiramisu je obľúbený taliansky nepečený dezert, pripravený z cukrárskych piškót, mascarpone, čerstvých jahôd a mandľového likéru. Mandľový likér sa najčastejšie používa Amaretto likér – taliansky ovocný likér, ktorý má nádhernú jantárovú farbu, príjemnú trpkosladkú chuť s mandlovou vôňou. Jahodové tiramisu
Špaldová kakaová roláda
Vynikajúca kakaová roláda zo špaldovej múky s vanilkovou plnkou, poliata čokoládovou ganache polevou je jednoduchá, rýchla a veľmi chutná. Do rolády môžeme pridať akékoľvek ovocie podľa chuti. Kakaová roláda zo špaldovej múky