Trend surovej (raw) stravy teraz slávi veľké úspechy a sladké raw koláče sú fakt vynikajúce. Raw dezerty sú bez lepku, múky, cukru, laktózy, bez živočíšnych produktov a bez tepelnej úpravy, čím si zachovávajú všetky vitamíny. Teda sa pripravujú zo surovín, ktoré sa tepelne nijako nespracovávajú – nikdy sa nevaria ani nepečú. Pri ich príprave treba použiť kvalitný vysokootáčkový mixér a potom ich dobre schladiť v chladničke. Na korpus sa väčšinou používajú ďatle a rôzne druhy orieškov, prípadne pohánkové vločky, hrozienka a podobne. Základom krému bývajú väčšinou kešu oriešky, rozmixované ovocie, kokosový olej, kakaové maslo atď.
Raw torta lesná zmes
(jahody, maliny, ríbezle, černice a čučoriedky)
Suroviny na korpus priemer 26 cm:
400 ďatle (namočené na pol hodiny do vody),
400 g orechy (mandle, vlašské, lieskovce..) ja som dala zmes vlašských a lieskovcov, orechy musia byť namočené cez noc a osušené,
60 g kakao natural,
200 g ovocie (poukladáme na korpus, ja som dala černice).
Suroviny na prvý krém:
600 g ovocie (mix jahody, maliny, ríbezle, černice a čučoriedky),
300 ml panenský kokosový olej,
60 ml kakaové maslo,
300 g kešu orechy (namočené cez noc),
45 g cvikla,
150 ml javorový, alebo agávový sirup, prípadne med.
Suroviny na korpus, priemer 20 cm:
200 ďatle (namočené na pol hodiny do vody),
200 g orechy (mandle, vlašské, lieskovce..) ja som dala zmes vlašských a lieskovcov, orechy musia byť namočené cez noc a osušené,
30 g kakao natural,
200 g ovocie (poukladáme na korpus, ja som dala černice).
Suroviny na druhý krém:
400 g ovocie (mix jahody, maliny, ríbezle, černice a čučoriedky),
200 ml panenský kokosový olej,
40 ml kakaové maslo,
200 g kešu orechy (namočené cez noc),
30 g cvikla,
100 ml javorový, alebo agávový sirup, prípadne med.
Suroviny na raw čokoládu:
100 g kakaové maslo,
50 g kakao natural,
50 g med.
Suroviny na dozdobenie:
čerstvé ovocie a goji.
Postup:
Orechy a kakao pomelieme na múku a pridáme ďatle. Hmotu natlačíme na spodok tortovej formy. Na korpus naukladáme nakrájané černice. Pripravíme si krém. Všetky ingrediencie na krém rozmixujeme do hladka a vylejeme na korpus. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín. Rovnako pripravíme i druhé poschodie. Po stuhnutí uložíme menší vychladený korpus na väčší a tortu ozdobíme ovocím, raw čokoládou a goji.
Príprava raw čokolády: Kakaové maslo roztopíme vo vodnom kúpeli, primiešame kakao a med. Ideálne je zahriať zmes na 42 °C, následne temperujeme na 31,5 °C (vtedy je čokoláda pripravená na tuhnutie).