Veľkonočné, alebo vianočné orechové rakvičky s lahodným vanilkovým, alebo karamelovým krémom, môžeme ozdobiť čokoládovou polevou, na Veľkú noc farebnými cukríčkami, prípadne namiesto krému môžeme dať šľahačku. Podľa toho, čo komu chutí. Z uvedenej dávky vyjde 40 kusov.
Orechové rakvičky s lahodným vanilkovým a karamelovým krémom
Suroviny na cesto:
360 g hladká múka,
250 g maslo,
150 g mleté vlašské orechy,
2 žĺtky,
160 g práškový cukor,
1 PL kakao.
Suroviny na krém:
250 g maslo,
250 g práškový cukor,
vanilkový krém: 1 Zlatý klas + 250 ml mlieko
karamelový krém: 1 salko (alebo hotový karamel)
Na ozdobenie:
čokoládová poleva (farebné cukríky)
Postup:
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a maslom do peny, pridáme preosiatu hladkú múku, orechy, kakao a vypracujeme hladké cesto, ktoré plníme do vymastených a múkou vysypaných formiečiek na rakvičky. Pečieme pri teplote 180 °C, pokiaľ nevyskočia hore (stále ich sledujeme), potom už len dosušíme na 60 °C doružova. Na vychladnuté rakvičky cukrárenským vreckom nanesieme krém, polejeme čokoládovou polevou, prípadne posypeme farebnými cukríčkami.
Krém: Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Vanilkový krém pripravíme tak, že dáme uvariť mlieko so Zlatým klasom na kašu. Vychladnutú kašu vymiešame s maslom a práškovým cukrom do hladka. Karamelový krém pripravíme tak, že vymiešame maslo s karamelom (plechovicu salka varíme 2 hodiny vo vode).